09.08.2010

Якщо ціна продажу нижче звичайної: як оформити податкову накладну?

Відповідь на запитання

Якщо ціна продажу нижче звичайної: як оформити податкову накладну?

 

Як в «1С:Бухгалтерії 8» оформити податкові накладні, якщо продали товари за ціною нижче за звичайну?

А. Кушнір, м. Куп’янськ

Вероніка НЕКРАСОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Якщо звичайна ціна перевищує договірну ціну, продавець згідно з п. 19 наказу ДПАУ «Про затвердження форми податкової накладної та порядку її заповнення» від 30.05.97 р. 165 (далі — Порядок № 165) виписує дві податкові накладні:

1) першу накладну — за фактичною ціною операції;

2) другу — на суму різниці звичайної та фактичної ціни. У другій накладній проставляється позначка «ЗЦ», і накладна залишається у продавця. Табличну частину має бути заповнено згідно з вимогами п. 12.2 Порядку № 165.

Із законодавчою базою ми розібралися, подивимося, як оформити продаж товарів за цінами нижче за звичайні в «1С:Бухгалтерії для України 8» на такому прикладі:

ТОВ «Добро» продало замовнику такі матеріали: дошки — 100 шт. за ціною 1,5 грн. і лоза верби пруткоподібної — 150 шт. за ціною 1,15 грн. (ціни зазначено без ПДВ). Звичайні ціни становлять 2,00 грн. і 1,80 грн. відповідно (ціни зазначено без ПДВ).

Виписуючи податкову накладну, ми повинні будемо донарахувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи зі звичайних цін на суму 29,50 грн. (((2,00 - 1,5) х 100 + (1,8 - 1,15) х 150) х 20 %).

Оформляємо звичайну операцію продажу (рис. 1). У шапці документа вказуємо контрагента, договір з ним і склад, з якого провадиться відвантаження. У табличній частині — перелік товару, у графі «

Цена» вказуємо договірні ціни.

Проводки цього документа показано на рис. 2. Зверніть увагу: ПДВ розраховано з договірної ціни. Загальна сума податку склала 64,50 грн. (34,50 + 30,00).

На підставі видаткової накладної вводимо документ «Налоговая накладная». При створенні документа в такий спосіб у податковій накладній буде автоматично заповнено шапку і табличну частину. Оскільки в нас був продаж за ціною нижче звичайної ціни, переходимо на закладку «Дополнительно» і ставимо прапорець напроти параметра «Продажа ниже обычной цены». У результаті в табличній частині закладки «Товары» з’явиться стовпець «Цена обычная» — у ньому вказуємо звичайні ціни на реалізований товар (рис. 3).

При проведенні податкової накладної в бухгалтерському обліку формуються проводки стосовно донарахування податкових зобов’язань з ПДВ на суму 29,50 грн. (рис. 4).

У друкованих формах документа буде сформовано накладну за договірною ціною та накладну на суму перевищення звичайної ціни над договірною (поруч з номером через дріб позначення «ЗЦ» і відповідне формулювання в тексті, рис. 5) у двох примірниках.

 

Чекаємо ваших запитань на адресу

bk@id.factor.ua. Успіху!