10.10.2011

Як розібратися в різноманітті конфігурацій від «1С»

Відповідь на запитання

Як розібратися в різноманітті конфігурацій від «1С»

 

Я працюю на невеликому недавно відкритому підприємстві. Поки обороти невеликі, для потреб облікуобходимося програмами Word і Excel, але думаємо про купівлю програми від фірми «1С». Але важко вибрати конфігурацію. Розкажіть у загальних рисах про існуючі конфігурації та про те, чим вони відрізняються одна від одної.

І. Гриненко, м. Харків

Відповідає

Ганна САРАЄВА , економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Вибір тієї чи іншої конфігурації залежить від галузі, в якій працює ваше підприємство, видів діяльності та типів фінансування. Для ведення бухгалтерського обліку в комерційних підприємствах універсальним рішенням є «1С:Бухгалтерія 8 для України». Програму призначено для автоматизації бухгалтерського та податкового обліку, уключаючи підготовку регламентованої звітності, в організаціях, що здійснюють будь-які види комерційної діяльності: оптову та роздрібну торгівлю, комісійну торгівлю (уключаючи субкомісію), надання послуг, виробництво тощо. При цьому зарплатний модуль у програмі дуже слабкий. В «1С:Бухгалтерії 8 для України» не реалізовано можливість автоматичного розрахунку лікарняних, відпускних та інших додаткових виплат.

Для розрахунку зарплати і управління кадрами призначено конфігурацію «1С:Підприємство 8. Зарплата і Управління Персоналом для України». Це потужний інструмент для реалізації кадрової політики підприємства, а також автоматизації різних служб підприємства починаючи від служби управління персоналом та лінійних керівників до працівників бухгалтерії.

Для торговельних підприємств створено конфігурації «1С:Підприємство 8. Управління торговельним підприємством для України» та «1С:Управління Торгівлею 8». Назви цих двох конфігурацій дуже співзвучні, але в них різна функціональність.

Конфігурація «1С:Підприємство 8. Управління торговельним підприємством для України» дозволяє в організаціях, що здійснюють будь-які види комерційної діяльності в комплексі, автоматизувати завдання:

— оперативного, управлінського, бухгалтерського та податкового обліку;

— аналізу та планування торговельних операцій;

— кадрового обліку та розрахунку заробітної плати, забезпечивши в такий спосіб ефективне управління сучасним торговельним підприємством.

У цій конфігурації зарплатний модуль беззаперечно кращий, ніж у конфігурації «1С:Бухгалтерія 8 для України».

Конфігурація «1С:Управління Торгівлею 8» дозволяє автоматизувати і вирішувати комплекс завдань з оперативного обліку, аналізу та планування діяльності торговельних підприємств, забезпечуючи в такий спосіб ефективність процесу управління, проведення торговельних операцій і роботи персоналу. У цій конфігурації ви не зможете вести бухгалтерський та податковий облік, тому її потрібно буде використовувати в комплексі або з «1С:Бухгалтерією 8 для України», або з «1С:Підприємством 8. Управління торговельним підприємством для України».

Для виробничих підприємств підійде «1С:Підприємство 8. Управління виробничим підприємством для України». Програма об’єднує в собі механізми трьох перелічених вище програмних продуктів, що дозволило створити програмний комплекс, призначений для великих виробничо-торговельних компаній, де в обліку використовуються можливості об’єктів оперативного обліку і складних періодичних розрахунків.

Усе перелічені вище програмні продукти можуть взаємодіяти між собою. Так, в «1С:Бухгалтерія 8 для України» закладено можливість спільного використання з прикладними рішеннями «1С:Підприємство 8. Управління торговельним підприємством для України» та «1С:Підприємство 8. Зарплата і Управління Персоналом для України».

 

Такі комплексні конфігурації, як «1С:Підприємство 8. Управління торговельним підприємством для України» та «1С:Підприємство 8. Управління виробничим підприємством для України» потребують настроювання. Як правило, без допомоги спеціально навчених людей, так званих запровадженців, настроїти і повноцінно працювати в програмі, використовуючи всі її можливості, дуже складно. При виборі обов’язково враховуйте цей момент. Успіхів!