12.11.2012

Нараховуємо премію в «1С:Бухгалтерії 8»

Відповідь на запитання

Нараховуємо премію в «1С:Бухгалтерії 8»

 

Шановна редакціє! Підкажіть, як в «1С:Бухгалтерії 8» зробити автоматичним нарахування щомісячної премії. Премію потрібно нараховувати для всіх працівників підприємства у вигляді відсотка від окладу. Наперед завдячую.

Д. Симакова, м. Чугуїв

Відповідає Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

«Навчити» програму розраховувати суму преміальних у відсотках від заробітної плати не складно. Насамперед потрібно створити нове нарахування. Для цього в головному меню програми натискуємо пункт «Операции → План видов расчетов → Основные начисления организаций». У вікні, що відкрилося, натискуємо команду «Действия → Добавить» та створюємо нове нарахування з такими параметрами:

1. «Способ расчета» — вибираємо варіант розрахунку «Процентом».

2. «Категория расчета» — ставимо варіант «Зависимое первого уровня» (рис. 1).

3. На закладці «Основные» вказуємо для нарахування код ПДФО, рахунок обліку, а також спосіб відображення в бухгалтерському обліку, тобто які проводки має бути сформовано під час нарахування премії.

4. На закладці «База для расчетов» у табличній частині «Базовые расчеты» вказуємо, виходячи з якого нарахування слід обчислювати премію. У нашому випадку це нарахування «Оклад по дням» (рис. 2).

5. У табличній частині «Является базой для» зазначаємо, базою для яких податків є премія (рис. 2).

Заповнивши всі закладки, зберігаємо документ, натиснувши кнопку «ОК».

Якщо на підприємстві премія виплачуватиметься щомісячно, створюємо документ «Ввод сведений о плановых начислениях работников организаций» (меню «Зарплата → Плановые параметры»).

Верхню табличну частину документа заповнюємо списком працівників (кнопка «Заполнить»), до нижньої табличної частини додаємо працівників із верхнього списку та присвоюємо їм новий вид нарахування «Премия» (рис. 3). У колонці «Действие» має стояти значення «Начать», а в колонці «Период» — дата, з якою слід нараховувати кожному працівнику премію.

У колонці «Размер» вказуємо, скільки відсотків від заробітної плати повинна становити премія (рис. 3). Проводимо документ.

Із цього місяця в щомісячних нарахуваннях працівників ураховуватиметься премія у відсотках від окладу. На рис. 4 наведено скріншот документа «Начисление заработной платы работникам организации». Як видно, для працівника із заробітною платою 2500 грн. премія, розрахована програмою, склала 500 грн. (2500 х 20 %).

 

Як бачите, усе доволі просто та не потребуватиме від вас великих трудовитрат. Успіхів у роботі!