10.09.2012

Чому не прийнята уточнююча податкова декларація з податку на прибуток

Стаття

Чому не прийнята уточнююча податкова декларація з податку на прибуток

 

Після опрацювання деякої інформації відносно наших партнерів нас викликали до податкової інспекції та запропонували самостійно виправити показники щодо витрат IV кварталу 2011 року. Керівник підприємства погодився з доводами податківців, тому було прийняте рішення про подання податкової декларації з податку на прибуток підприємства за II — IV квартали 2011 року як окремого уточнюючого розрахунку.

Уточнююча декларація з податку на прибуток була сформована в програмі «Податкова звітність» (OPZ) та відправлена до Єдиного центру прийняття звітності. Але нам надійшла Квитанція № 1 такого змісту:

«ДОКУМЕНТ НЕ ПРИЙНЯТО.

При необхідності виправте документ та відправте його знову.

Виявлені помилки: Помилка — період, що уточнюється — 2011 р., IV Квартал; період, за який подається звіт — 2011 р., Рік; — період, що уточнюється, повинен дорівнювати періоду, за який подається звіт.»

Намагаюся сама розібратися, на що мені «натякає» це повідомлення, і щось не дуже розумію, адже податкові декларації з податку на прибуток підприємства у 2011 році подавались за такі три періоди — «ІІ квартал», «ІІ-ІІІ квартали» та «ІІ-ІV квартали». Може підкажете, у чому моя помилка і що мені треба зробити, аби уточнююча декларація була прийнята податковими органами, бо й камеральну перевірку, і перевірку структури заповнений бланк пройшов без проблем. У ньому я відмітила прапорцем період А — «ІІ-ІV квартали».

Відповідає Олександра ВІНЦЕВИЧ, головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

Незважаючи на те що в програмі «Податкова звітність» (OPZ) у самому відкритому бланку «Податкова декларації з податку на прибуток підприємства» ви зробили все правильно, поставивши прапорець напроти слів «ІІ-ІV квартали», ви все ж таки допустили, так би мовити, неточність, адже помилкою це назвати важко.

Завдяки тому, що у 2011 році були особливі звітні періоди щодо податку на прибуток («ІІ квартал», «ІІ-ІІІ квартали» та «ІІ-ІV квартали»), податкова декларація з податку на прибуток підприємства за період «ІІ-ІV квартали» 2011 року проходила контроль та приймалась податковими органами лише у разі, коли під час її збереження платник податку вказував період «квартал» (у даному випадку — IV квартал). Упевнені, що ви просто про це забули.

Саме тому за необхідності подання уточнюючої податкової декларації з податку на прибуток підприємства за будь-який із вказаних періодів 2011 року, натиснувши команду«Документ → «Зберегти», у вікні, де задаються параметри збереження звіту, необхідно у полі:

— «Тип періоду» вибрати значення «квартал»;

— «Звітний квартал» — «4», або «3», або «2» (залежно від того, який саме з вказаних вище періодів виправляється).

Зверніть увагу на одну особливість. Незважаючи на те що коли під час відкриття бланка вказаної декларації у вікні «Параметри документа», яке з’являється на екрані, ви одразу налаштували «Тип звітного періоду» — «квартал», вказали, що «Звітний квартал» — «4», а «Звітний рік» — «2011» (у самому бланку також вказали правильні реквізити), у момент збереження цього бланка (у вікні, яке з’являється) все одно треба виконати ті дії, які були описані вище, адже під час збереження цього документа програма автоматично налаштовує лише «Звітний рік» — «2011».

І хай вас не дивує, що у цьому вікні під час його появи є такі показники, як «Тип періоду» — «рік», «Звітний місяць» — «12».

Як тільки ви зміните тип періоду на «квартал», автоматично змінюються слова «Звітний місяць» на слова «Звітний квартал». Залишається лише заповнити поле праворуч цих слів цифрою «4».

Не забудьте у цьому ж вікні встановити «Стан документа» — «Уточнюючий» та «№ уточнюючого документа» — «1».

 

Упевнені, що при такому заповненні уточнюючої податкової декларації з податку на прибуток підприємства за 2011 рік проблем з прийняттям цього бланка податковими органами у вас не виникне.