11.08.2008

Калейдоскоп документів. Коли в довідці про відсутність заборгованості відображають суми ПДФО

Калейдоскоп документів від 13.06.2008 р. № 12186/7/24-0117

Коли в довідці про відсутність заборгованості відображають суми ПДФО

 

ДПАУ, відповідаючи на запитання про видачу довідки про відсутність заборгованості за податками та зборами (обов’язковими платежами), щодо податку з доходів фізичних осіб (ПДФО) зауважила таке.

Форма № 1 ДФ

не є податковою декларацією, а тому нарахування на її підставі податкових зобов’язань з ПДФО в особовому рахунку не провадиться. Отже, в особовому рахунку не відображаються дані бухобліку платника податків про утримання ПДФО із зарплати працівників (Кт 641/ПДФО). Такий ПДФО обліковують у картці особового рахунка ф. 15, в якому ведуть лише облік надходжень (сплати) ПДФО до бюджету (Дт 641/ПДФО). Тому в довідці про відсутність заборгованості за податками та зборами (обов’язковими платежами) дані про нарахований у бухобліку підприємством до сплати, але не сплачений до бюджету ПДФО не відображають.

Облік сум ПДФО, донарахованих за актами перевірок, здійснюється в картках особових рахунків ф. 6, в яких, крім нарахування сум ПДФО, застосування фінансових санкцій та пені, відображають сплату зазначених сум. Тому,

якщо у підприємства є донарахований ПДФО, фінансові санкції та пеня і їх ще не сплачено до бюджету (оплата не пройшла по особовому рахунку), то їх буде відображено в довідці як заборгованість.

(Лист Державної податкової адміністрації України від 13.06.2008 р. № 12186/7/24-0117)