07.01.2008

Про включення доходу за комісійними операціями до виручки підприємця-єдиноподатника

Постанова від 13.07.2007 р. №

Підприємець на єдиному податку


до виручки включає лише комісійну винагороду — рішення суду

 

Постанова Господарського суду Київської області від 13.07.2007 р. у справі № А4/216-07

«Про включення доходу за комісійними операціями до виручки підприємця-єдиноподатника»

 

У

постанові, що коментується, суд став на захист підприємців. Нагадаємо, що податківці вже давно просувають ідею про включення до виручки підприємця-єдиноподатника для обчислення «500-тисячного порогу» всієї суми, отриманої за посередницькими договорами, зокрема за договором комісії.

Ми з такою позицією категорично не згодні (

див. «Гранична виручка єдиноподатника та посередницькі договори» // «БТ», 2006, № 37). Не погоджується з нею і Держпідприємництва (лист від 04.04.2006 р. № 2588). У підході податківців простежується дискримінація умов, що висуваються при визначенні виручки від реалізації комісіонера — юридичної особи для обчислення єдиного податку та виручки від реалізації комісіонера — приватного підприємця для порівняння з граничним обсягом (500 тис. грн.).

Так от, Господарський суд Київської області вважає, що кошти, які надійшли від покупців готівкою або на рахунок приватного підприємця — єдиноподатника (СПД) за реалізацію товарів за договором комісії,

виручкою від реалізації не є. Виручкою вважається тільки сума комісійної винагороди (див. «Що роз’яснив суд»). У зв’язку з цим штрафні санкції стосовно донарахування податку з доходів, виставлені податківцями підприємцю та оспорені останнім, визнано неправомірно нарахованими.

 

Що роз’яснив суд

Витяг із постанови, що коментується

 

«Як було встановлено під час судового розгляду, виконання <...> своїх зобов’язань як комісіонера <...> згідно з умовами договору відбувається таким чином: СПД знаходить Покупця на продукцію Комітента <...>, потім продає прийняту на комісію продукцію <...>, в інтересах і за рахунок останнього. При цьому грошові кошти за продаж продукції Комітента <...>, отримані від покупців, надходять або до каси, або на поточний рахунок Комісіонера <...>. Надалі, на виконання умов п. 5.3 та 6 укладеної угоди, отримані від покупців грошові кошти Комісіонер <...> перераховує Комітенту, що є підставою для отримання комісійної винагороди.

І відповідно

саме ця сума — сума комісійної винагороди і є виручкою суб’єкта підприємницької діяльності в розумінні приписів Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва». Отримані на рахунок комісіонера грошові кошти за продукцію Комітента, продану на виконання укладених з покупцями договорів, і надходження в подальшому грошових коштів як розрахунку покупців на банківський рахунок СПД, який надалі на виконання умов договору комісії перерахував ці грошові кошти <...>, не можуть вважатися виручкою Комісіонера».