07.07.2008

Навчання сина працівника — чи є податок з доходів фізичних осіб

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Навчання сина працівника — чи є податок з доходів фізичних осіб

 

Підприємство оплатило навчання сина працівника в українському вищому навчальному закладі. Із сином працівника було укладено письмовий договір, згідно з яким він має відпрацювати на підприємстві три роки після закінчення вищого навчального закладу. Чи утримується в цьому випадку податок з доходів фізичних осіб?

(м. Київ)

 

Будь-яких пільг в оподаткуванні оплати навчання сторонніх осіб — непрацівників підприємства

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV не містить. Підпункт 4.3.20 цього Закону дає можливість при дотриманні певних умов не сплачувати податок з доходів тільки з вартості навчання працівників підприємства. На дітей працівників така пільга не поширюється, тому оплата вартості навчання дитини працівника за рахунок коштів підприємства обкладається податком з доходів фізичних осіб.

Ураховуючи останні роз’яснення ДПАУ з питання сплати податку з доходів з вартості навчання дитини працівника, викладені в

листі від 14.09.2007 р. № 8960/6/17-0716*, зауважимо, що підприємство може нарахувати дохід у вигляді додаткового блага (у ф. № 1 ДФ такий дохід відображається з ознакою доходу «09»):

з урахуванням «натурального» коефіцієнта 1,176471 та утримувати з нього податок з доходів за ставкою 15 %;

— у розмірі вартості навчання. У цьому випадку за домовленістю сторін фізична особа суму утриманого з неї податку з доходів уносить готівкою до каси підприємства. У формі № 1ДФ сума такого доходу відображається з ознакою доходу «14».

* Див. ком. «Оподаткування додаткового блага від нероботодавця: дарувальник має утримувати податок у джерела виплати доходу» // «БТ», 2007, № 6, с. 8.

Водночас у цій ситуації

витрати на навчання дитини працівника на підставі п.п. 5.4.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР можна включити до валових витрат підприємства як витрати на навчання та (або) профпідготовку у вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладах непрацівників у розмірі до 3 % фонду оплати праці звітного періоду. Основна умова — укладення з фізичною особою письмової угоди (договору, контракту) про взяті нею зобов’язання відпрацювати на підприємстві після закінчення навчання не менше трьох років. Як випливає із запитання, у вашій ситуації ці умови виконано.

Таким чином,

вартість навчання дитини працівника підприємства в українському вищому навчальному закладі обкладається податком з доходів фізичних осіб і може бути віднесена до валових витрат підприємства в розмірі, що не перевищує 3 % фонду оплати праці звітного періоду, за умови, що існує письмова угода про зобов’язання відпрацювати на підприємстві не менше трьох років після закінчення навчального закладу.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА