09.06.2008

Заборона на здавання в суборенду ЦМК існує тільки стосовно державного та комунального майна

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Заборона на здавання в суборенду ЦМК існує тільки стосовно державного та комунального майна

 

Підприємство орендує цілісний майновий комплекс в іншого підприємства — товариства з обмеженою відповідальністю (засновники — фізичні особи). Чи можна здати такий об’єкт у суборенду?

(м. Запоріжжя)

 

Якщо договір оренди цілісного майнового комплексу не забороняє здавати такий об’єкт у суборенду, то підприємство має право укласти договір суборенди

.

Відповідно до

Національного стандарту № 1 «Загальні принципи оцінки майна та майнових прав», затвердженого постановою КМУ від 10.09.2003 р. № 1440, під об’єктами оцінки у формі цілісного майнового комплексу ЦМК розуміються об’єкти, сукупність активів яких дає можливість здійснювати певну господарську діяльність. ЦМК є підприємства, а також їх структурні підрозділи (цехи, виробництва, дільниці тощо), які може бути виділено в установленому порядку в самостійні об’єкти з наступним складанням відповідного балансу та може бути зареєстровано як самостійні суб’єкти господарської діяльності.

Згідно з

ч. 3 і 4 ст. 191 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) підприємство як єдиний майновий комплекс є нерухомістю. Підприємство чи його частина можуть бути об’єктом купівлі-продажу, застави, оренди та інших правовідносин. Зверніть увагу: в оренду може здаватися не лише ціле підприємство, а і його частина. Це важливо тому, що, як зазначалося вище, ЦМК може бути не лише підприємство в цілому.

Заборони на здавання в суборенду ЦМК

ЦКУ не містить. Жодних обмежень стосовно суборенди ЦМК немає й у главі 58 ЦКУ «Найм, оренда». Там лише зазначено, що передача орендарем речі в користування іншій особі (піднайм, суборенда) можлива тільки за згодою орендодавця, якщо інше не встановлене договором або законом (ст. 774 ЦКУ).

Отже, для того, щоб здати ЦМК у суборенду, по-перше, необхідно заглянути в договір оренди — чи немає там подібної заборони, а по-друге, отримати дозвіл орендодавця на здавання ЦМК у суборенду. При цьому строк договору суборенди не може перевищувати строку договору оренди.

Інша справа — оренда державного чи комунального майна. Операції стосовно майна з таким власником завжди відзначалися специфікою. Не стала винятком і оренда ЦМК. Заборону на здавання в суборенду ЦМК стосовно державного та комунального майна встановлено в

ч. 1 ст. 22 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО