10.03.2008

Про надання роз’яснення

Лист від 12.02.2008 р. № 2604/7/16-1517

Операції з металобрухтом:

як обкладати ПДВ послуги з перевезення металобрухту

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.02.2008 р. № 2604/7/16-1517

«Про надання роз’яснення»

 

Лист

, що коментується, присвячено обліку ПДВ у складі вартості послуг з перевезення відходів і брухту чорних металів. ДПАУ нагадала, що згідно з п. 11.44 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР тимчасово, до 1 січня 2009 року, операції з поставки відходів та брухту чорних металів, у тому числі операції з імпорту таких товарів, звільняються від обкладення ПДВ. Перелік таких товарів із зазначенням кодів відповідно до УКТЗЕД затверджено постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 104*, що набула чинності з 6 лютого 2007 року.

* Див. «БТ», 2007, № 7.

Також ДПАУ роз’яснила і власне порядок обкладення ПДВ послуг з перевезення у випадках, коли умовами договору на поставку відходів і брухту чорних металів передбачено їх доставку і коли доставку здійснює третя особа.

1. Договір поставки передбачає доставку відходів і брухту чорних металів

У цьому випадку постачальник не виділяє в договорі поставки окремо ціну доставки, а враховує її у продажній вартості відходів і брухту чорних металів. У зв’язку з цим, виписуючи покупцю податкову накладну, розділ II «Транспортні витрати» заповнювати не потрібно. Крім цього, згідно з

п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ суму «вхідного» ПДВ, нараховану (сплачену) у зв’язку з придбанням (виготовленням) товарів (послуг) та основних фондів, призначених для їх використання в операціях, звільнених від оподаткування згідно з п. 11.44 Закону про ПДВ, слід відносити не до складу податкового кредиту, а до складу валових витрат. Тому підприємства — постачальники металобрухту не мають права відносити до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені у зв’язку з придбанням послуг, пов’язаних зі збутом металобрухту (перевезення, складська обробка та інші аналогічні послуги). Вартість таких послуг разом з ПДВ також потрібно включати до складу валових витрат.

2. Доставка

відходів і брухту чорних металів здійснюється посередником

Можливий варіант, коли між покупцем металобрухту і

підприємством-постачальником укладається договір на придбання від імені та за рахунок покупця послуг з перевезення металобрухту. Поставка таких послуг підлягає обкладенню ПДВ на підставі п. 4.7 Закону про ПДВ . У цьому випадку продавець виписує дві податкові накладні: одну — без ПДВ на вартість металобрухту, а другу — на транспортні послуги з урахуванням ПДВ.

У свою чергу,

на думку ДПАУ, покупець металобрухту має включити вартість придбаних транспортних послуг за договором доручення разом із «вхідним» ПДВ до вартості придбаного металобрухту. У цьому випадку права на податковий кредит щодо транспортних послуг у нього не буде.

Однак слід зауважити, що цей спосіб оподаткування підходить до випадку, коли металобрухт придбано для подальшого перепродажу. Якщо ж покупець придбав металобрухт для власних потреб (наприклад, для виробництва оподатковуваної продукції), то за право на податковий кредит є.