03.03.2008

Калейдоскоп документів. Про затвердження Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій

Калейдоскоп документів від 11.12.2007 р. № 2272

Відповідальність за порушення законодавства на ринку цінних паперів

 

ДКЦПФР затвердила нові

Правила розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій. Ними визначаються порядок і строки розгляду Держкомісією справ про порушення громадянами, посадовими особами юридичних осіб та юридичними особами вимог законодавства на ринку цінних паперів.

Згідно з новими

Правилами юридичну особу може бути притягнуто до відповідальності за вчинення правопорушення не пізніше трьох років від дня його вчинення, а при триваючому правопорушенні — не пізніше двох місяців від дня його виявлення.

Адмінстягнення на громадянина чи посадову особу

може бути накладено не пізніше ніж через 2 місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні2 місяці з дня його виявлення.

Уповноважена особа в разі виявлення правопорушення складає акт про правопорушення на ринку цінних паперів.

Акт складається та підписується не пізніше 15 робочих днів і з дати винесення постанови щодо порушення справи про правопорушення.

Зауважимо, що наявність

кримінальної відповідальності за фактом порушення тепер не є підставою для закриття справи, а подання в установлений строк скарги більше не є підставою для припинення виконання постанови про накладення санкції. Копія рішення за скаргою тепер надсилається протягом 10 робочих днів (раніше було 3 дні) особі, щодо якої прийнято рішення, а також уповноваженій особі, яка винесла постанову.

Крім цього, у документі

не зазначено строк провадження у справі про правопорушення (раніше було 30 днів), а також не вказано строк, на який можливо його продовжити (раніше було не більше 30 днів).

Розміри штрафів не змінилися.

Рішення

набуло чинності 23 лютого 2008 року.

(Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку «Про затвердження Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій» від 11.12.2007 р. № 2272, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 12.02.2008 р. за № 120/14811)