15.09.2008

Про набрання чинності нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України

Лист від 08.07.2008 р. № 5928-0-33-08-34

КОЛИ НАБУВАЮТЬ ЧИННОСТІ

постанови Кабміну

 

Лист Міністерства юстиції України від 08.07.2008 р. № 5928-0-33-08-34

«Про набрання чинності нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України»

 

Нагадаємо, що не дуже давно було прийнято новий

Закон України «Про Кабінет Міністрів України» від 16.05.2008 р. № 279 (далі — Закон). Одне з нововведень, унесених цим Законом, — зміна в порядку набрання чинності постановами Кабміну. Так, раніше більшість постанов набувала чинності з моменту прийняття, і лише ті, що визначали права та обов’язки громадян, набирали чинності не раніше дня опублікування. Тепер же всі постанови Кабміну (крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом), набувають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування (ч. 1 ст. 55 Закону).

У зв’язку з цим питання про те, коли опубліковано постанову Кабміну, набуло дуже важливого значення. Однак відповідь на нього виявилася не такою очевидною, як хотілося б. І причина цього —

ч. 4 ст. 55 Закону, згідно з якою постанови Кабміну публікуються в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України».

Таким чином, складалося враження, що опублікування в

газеті «Урядовий кур’єр» для визначення моменту набрання чинності постановами Кабміну значення не мало. І це при тому, що у ст. 1 Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чиннотсі» від 10.06.97 р. № 503 газету « Урядовий кур’єр» разом з інформаційним бюлетенем «Офіційний вісник України» віднесено до офіційних видань, в яких публікуються акти Кабміну.

І от у

листі, що коментується, Мін’юст зняв усі непорозуміння. На думку його авторів, Закон категорично не визначає, що лише опублікування в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» постанов Кабміну може вважатися офіційним опублікуванням.

Ураховуючи, що Кабмін у своїй діяльності керується також указами Президента України,

постанови Кабміну набувають чинності після їх опублікування в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» чи газеті «Урядовий кур’єр».

І останнє: Закон пов’язує момент набрання чинності постановами Кабміну саме з терміном «офіційне опублікування». А це означає, що інші способи доведення до відома населення змісту постанов Кабміну, у тому числі й розміщення на офіційному сайті, не впливають на момент набрання ними чинності.