24.08.2009

Підприємець-єдиноподатник здійснює доплату до Пенсійного фонду лише «за себе»

Відповідь на запитання

Підприємець-єдиноподатник здійснює доплату до Пенсійного фонду лише «за себе»

 

Приватний підприємець — платник єдиного податку пенсіонер, має 5 найманих робітників. Чи потрібно йому здійснювати доплату до Пенсійного фонду «за себе» та найманих працівників?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що згідно з

постановою КМУ «Про сплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 14.04.2009 р. № 366* фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні такими суб’єктами підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах з 1 травня 2009 року повинні здійснювати доплату страхових внесків до Пенсійного фонду (ПФ) до рівня мінімального розміру страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку (на травень — червень 2009 року мінімальний страховий внесок становить 207,5 грн., а на липень — вересень — 209,16 грн. у розрахунку на кожен місяць).

* Див. ком. «До уваги приватних підприємців! Кабмін установив мінімальний розмір пенсійних внесків. Чи законно?» // «БТ», 2009, № 18, с. 4.

З тексту

постанови можна зробити висновок, що доплачувати такі внески за найманих працівників не потрібно, проводити доплату необхідно лише «за себе». До того ж утримання і нарахування внесків до всіх фондів (у тому числі і до ПФ) із заробітної плати таких працівників підприємець здійснює відповідно до норм спеціальних законів. Так, внески до ПФ із зарплати передбачено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV та Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР.

Крім того, потрібно пам’ятати, що

приватні підприємці, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок) та є пенсіонерами за віком чи інвалідами і не використовують працю найманих працівників згідно з п. 5 постанови КМУ «Про порядок сплати та зарахування сум внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, сплачених фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування» від 21.05.2009 р. № 505** доплату здійснюють на добровільних засадах.

** Див. ком. «Доплата до Пенсійного фонду підприємцями: Кабмін установив порядок» // «БТ», 2009, № 23, с. 7.

Звернемо увагу, що для застосування такої пільги у приватного підприємця не повинно бути найманих працівників, оскільки за наявності таких осіб підприємець незалежно від того є він пенсіонером за віком чи інвалідом здійснює таку доплату повинен.

У запитанні читача

підприємець — платник єдиного податку пенсіонер, має 5 найманих робітників, а тому він повинен здійснювати доплату до ПФ, але тільки «за себе» .

Що стосується внеску до ПФ із зарплати найманих працівників, то згідно з вищезгаданими

законами підприємець нараховує внески до ПФ у розмірі 33,2 % та утримує у розмірі 2 % з фактично нарахованої зарплати, але в межах максимального розміру, з якого сплачують внески (у 2009 році — 10035 грн.). А в ПФ підприємець перераховує лише різницю між нарахованим розміром внеску до ПФ (33,2 %) і зарахованою сумою єдиного податку до цього Фонду, сплаченою за працівників (нагадаємо, що до ПФ зараховується 42 % від сплаченої суми єдиного податку). Якщо працівнику буде нарахована заробітна плата, розмір якої менше за розмір мінімальної заробітної плати*, то в такому разі нарахований внесок до ПФ за працівника буде менше за мінімальний страховий внесок. Однак робити доплату до його розміру за працівника не потрібно.

* Нарахування зарплати у розмірі, меншому за мінімальну заробітну плату, можливе у випадку, коли працівник працює в режимі неповного робочого часу. У такому випадку зарплату нараховують за фактично відпрацьований час (виробіток).

 

Сергій ДЕЦЮРА