24.05.2010

Якщо в періоді перебування на лікарняному змінився страховий стаж

Відповідь на запитання

Якщо в періоді перебування на лікарняному змінився страховий стаж

 

Працівник тривалий час перебував на лікарняному. Період тимчасової непрацездатності підтверджується кількома листками непрацездатності, що є продовженням першого. У період перебування на лікарняному у працівника збільшився страховий стаж і відповідно розмір оплати лікарняного листка (з 60 до 80 %). Як у цьому випадку оплатити лікарняний?

(м. Київ)

 

Згідно зі

ст. 7 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240 ) під страховим стажем розуміється період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Залежно від

страхового стажу застрахованій особі виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності в таких розмірах (ст. 37 Закону № 2240):

60 % середньої заробітної плати — для осіб зі страховим стажем до 5 років ;

80 % середньої заробітної плати — для осіб зі страховим стажем від 5 до 8 років ;

100 % середньої заробітної плати — для осіб зі страховим стажем понад 8 років.

Окремим категоріям осіб допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі

100 % середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

Тривалість страхового стажу визначається на день настання тимчасової непрацездатності

.

Приклад.

Період тимчасової непрацездатності працівника підтверджується трьома лікарняними листками. При цьому другий та третій лікарняний є продовженням першого (наприкінці попереднього лікарняного листка зазначено «продовжує хворіти», а в заголовній частині подальшого лікарняного листка підкреслена фраза «продовження листка»).

На день настання першого страхового випадку страховий стаж працівника був менше 5 років (відсоток оплати лікарняного листка — 60 %).

У цьому випадку всі лікарняні листки стосуються одного страхового випадку та мають оплачуватися виходячи з 60 %.

Оплата здійснюється виходячи із середньої заробітної плати, розрахованої для першого листка непрацездатності. При цьому за рахунок коштів установи оплачуватимуться тільки перші 5 календарних днів хвороби за першим листком непрацездатності, а решта днів — за рахунок коштів ФССТВП.

Якщо ж після першого лікарняного видано

новий лікарняний листок і між ними немає жодного відпрацьованого дня, це вважатиметься новим страховим випадком. У цьому випадку розраховувати середню заробітну плату слід окремо для кожного страхового випадку (абз. 2 п. 6 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266).

Якщо при визначенні страхового стажу для оплати другого лікарняного листка страховий стаж змінився (склав від 5 до 8 років), такий лікарняний листок оплачуватиметься в розмірі 80 % середньої заробітної плати.

 

Наталія ГРИШАГІНА,
 головний спеціаліст відділу страхування
 у зв'язку з тимчасовою втратою
 працездатності Міністерства праці
 та соціальної політики України