20.09.2010

Затверджено Порядок продажу у 2010 році земельних ділянок несільськогосподарського призначення на земельних торгах

Постанова від 02.09.2010 р. № 805

Затверджено Порядок продажу у 2010 році земельних ділянок несільськогосподарського призначення на земельних торгах

 

Затверджений Кабміном

Порядок* визначає процедуру підготовки, організації та проведення земельних торгів у формі аукціону для продажу вільних від забудови земельних ділянок несільськогосподарського призначення державної та комунальної власності (прав на земельні ділянки).

* Нагадаємо: ст. 80 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.10 р. № 2154-VI установлено, що до прийняття закону, який урегулює порядок продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення державної або комунальної власності чи прав на них на конкурентних засадах (земельних торгах), продаж зазначених земельних ділянок здійснюється в порядку, затвердженому Кабміном.

Згідно з цим Порядком об'єктом земельних торгів, сформованим у лот, можуть бути: 1) земельні ділянки державної чи комунальної власності відповідного цільового призначення та функціонального використання; 2) право оренди земельної ділянки або право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій).

Аукціон проводитиме виконавець (юридична особа, яка має ліцензію на проведення земельних торгів), котрий уклав договір з організатором. Виконавець за свою роботу отримає винагороду в розмірі до 5 % вартості лота, але не більше 3500 нмдг (59500 грн.).

Особа, яка бажає взяти участь в аукціоні, подає

виконавцю низку документів, зокрема: 1) заяву про участь в аукціоні (не пізніше ніж за 3 робочі дні до його проведення), в якій, зокрема, зазначається, що особа дає згоду на умови повернення реєстраційних та гарантійних внесків; 2) копію установчих документів, ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або копію паспорта та ідентифікаційний номер у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів (для фізичних осіб); 3) документи, що підтверджують сплату реєстраційного та гарантійних внесків (копії розрахункових документів, виписки з рахунків).

Протягом доби надані матеріали перевіряють, учасника зареєстровують, а потім видають йому вхідний квиток, інформаційну картку на лот, що придбавається, і картку учасника.

Аукціон за відповідним лотом вважається закінченим після підписання протоколу аукціону переможцем

(його представником), ліцітатором та представником організатора. Протягом 30 днів після проведення аукціону організатор має опублікувати у ЗМІ повідомлення про продаж лота, а виконавець — повідомлення про результати проведення аукціону.

Дія цього Порядку не поширюється на продаж земельних ділянок

: 1) державної чи комунальної власності або прав на них у випадках, установлених Земельним кодексом; 2) на яких розташовано об'єкти, що підлягають приватизації, або прав на такі ділянки; 3) на яких розташовано державні, у тому числі казенні, підприємства, господарські товариства, у статутному (складеному) капіталі яких державі належать частки (акції, паї), об'єкти незавершеного будівництва та законсервовані об'єкти держвласності.

(Постанова КМУ від 02.09.10 р. № 805, чинна з 13.09.10 р.)