25.04.2011

Форма № 1ДФ

Відповідь на запитання

Форма № 1ДФ

 

Запитання

Відповідь

1

2

Чи відображаються у графі 3 ф. № 1ДФ виплачені доходи без урахування утримань?

У роз'ясненнях ДПАУ (див. лист від 05.05.04 р. № 8001/7/17-2117) з приводу старої форми № 1ДФ стверджувалось, що у графі 3 потрібно відображати суму фактично виплаченого доходу відповідно до нарахованого доходу, тобто без утримання соцвнесків та ПДФО. Але у Порядку № 1020, що регламентує заповнення нової ф. № 1ДФ, подібної норми немає, як і не було її у старому Порядку № 451.
Якщо враховувати, що стара та нова ф. № 1ДФ мало чим відрізняються, найімовірніше, податківці вимагатимуть заповнювати її так само, як і раніше, — у графі 3 вказувати «грязні» суми доходів (на підтвердження того, що позиція податківців із цього питання не змінилася, див. консультацію у «ВПСУ», 2011, № 9, с. 19)

Чи фігурує у ф. № 1ДФ кількість працівників-сумісників?

Ні. У шапці нової ф. № 1ДФ, затвердженої наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020, є два поля: «Працювало у штаті» та «Працювало за цивільно-правовими договорами».
У першому вказується найбільша з місячних за звітний період (на перше число місяця) облікова кількість штатних працівників облікового складу. Причому цей показник визначається згідно з Інструкцією № 286 (п.п. 3.1.6 Порядку № 1020). Відповідно ж до п. 2.6.1 Інструкції № 286 показник облікової кількості працівників, зокрема, не враховує працівників-сумісників.
У другому полі зазначається кількість працівників за цивільно-правовими договорами у звітному періоді (п.п. 3.1.7 Порядку № 1020).
Як бачимо, кількість працівників-сумісників у шапці ф. № 1ДФ указувати не потрібно, оскільки там немає відповідного поля. Однак інформацію про нараховані/виплачені доходи таким працівникам слід обов'язково показувати в розрахунку

З якою ознакою доходу відображати виплату зарплати суміснику?

Нарахування/виплата зарплати сумісникам, які працюють на підприємстві, відображається з ознакою доходу «101», як і зарплата працівників підприємства, для яких ваше підприємство — основне місце роботи

З якою ознакою доходу у ф. № 1ДФ відображаються звичайні лікарняні?

«Звичайні» лікарняні для цілей обкладення ПДФО прирівняні до заробітної плати та у ф. № 1ДФ відображаються з ознакою доходу «101» (за цією ознакою доходу відображається вся сума — оплачувана як за рахунок підприємства-роботодавця, так і за рахунок коштів соцфондів)

З якою ознакою доходу у ф. № 1ДФ відображається допомога по вагітності та пологах?

Допомога по вагітності та пологах є страховою виплатою, що здійснюється за рахунок коштів ФТВП. Тому у ф. № 1ДФ такі виплати слід відображати з ознакою доходу «128». Нагадаємо, що допомога по вагітності та пологах не обкладається ПДФО (п.п. 165.1.1 ПКУ та лист КВРУ з питань податкової та митної політики від 23.02.11 р. № 04-27/108)

Яка ознака доходу вказується у ф. № 1ДФ при виплаті фізичним особам за договорами оренди автомобіля?

Окремої ознаки для відображення доходу від здавання в оренду рухомого майна не передбачено. Тому відобразити виплату фізичній особі за договором оренди автомобіля у ф. № 1ДФ можна одним із трьох способів:
— з ознакою «106» як дохід від надання майна в лізинг, оренду (зауважимо, що формально ця ознака застосовна тільки до доходів від оренди нерухомості, але за усталеною практикою його застосовували й до доходів від оренди рухомого майна);
— з ознакою «127» як інші доходи (на наш погляд, це оптимальний варіант);
— з ознакою «102» як дохід за ЦП-договором (вважаємо, що цю ознаку доходу краще використовувати, коли за ЦП-договором виконуються роботи або надаються послуги)

З якою ознакою доходу у ф. № 1ДФ відображається придбання матеріалів у ФОП, видом діяльності якого є торгівля будівельними матеріалами?

Виплата грошових коштів ФОП у межах його підприємницької діяльності відображається у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «157» як дохід, виплачений самозайнятій особі

Як заповнити ф. № 1ДФ, якщо підприємство у березні 2011 року отримало від ФОП-єдиноподатника товар, а оплату за нього перерахувало у квітні?

У цьому випадку підприємство у ф. № 1ДФ за I квартал 2011 року має відобразити нарахування доходу ФОП-єдиноподатнику з ознакою «157» (при нарахуванні доходу в межах підприємницької діяльності): у графі 3а зазначити вартість товарів згідно з договором. Оскільки цю суму не виплачено у I кварталі, графа 3 прокреслюється.
У ф. № 1ДФ за II квартал графа 3а буде з прокресленням, а у графі 3 буде зазначено виплачену суму доходу

Використані документи і скорочення:

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Порядок № 1020 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020; набрав чинності з 01.04.11 р.

Порядок № 451 — Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.09.03 р. № 451.

Інструкція № 286 — Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286.

ФТВП — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

ФОП — фізична особа — підприємець.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ЦП-договір — цивільно-правовий договір.

«ВПСУ» — журнал «Вісник податкової служби України».