17.01.2011

Держфінмоніторинг установив порядок проведення фінмоніторингу підконтрольними СПФМ

Наказ від 05.08.2010 р. № 128

Держфінмоніторинг установив порядок проведення фінмоніторингу підконтрольними СПФМ

 

Відповідно до

п. 8 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» у редакції від 18.05.10 р. № 2258-VI* (далі — Закон про фінмоніторинг) Держфінмоніторингу надано право здійснювати контроль для проведенням моніторингу двома спеціально визначеними суб’єктами первинного фінмоніторингу (далі — СПФМ):

— суб'єктами підприємницької діяльності, які надають

посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна;

фізособами — підприємцями та юрособами, які проводять фінансові операції з товарами (виконують роботи, надають послуги) за готівку, за умови, що сума такої фінансової операції дорівнює чи перевищує 150 тис. грн., у випадках, передбачених ст. 6 і 8 Закону про фінмоніторинг.

* Див. консультації «Запобігання відмиванню доходів: нова редакція Закону» // «БТ», 2010, № 29, с. 16 та «Фінмоніторинг: аналізуємо нові порядки» // «БТ», 2010, № 40, с. 28.

У зв’язку з цим Держфінмоніторинг

наказом, що коментується, затвердив Положення про здійснення фінансового моніторингу суб'єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Державний комітет фінансового моніторингу України. Цим Положенням він встановив основні процедурні моменти проведення фінмоніторингу такими СПФМ. А також пояснив, що під фінансовими операціями, які підлягають фінмоніторингу цими СПФМ, потрібно розуміти, як операції пов’язані із: (1) внесенням готівки у касу суб'єкта; (2) внесенням готівки у касу банку (філії іноземного банку), в якому відкрито рахунок суб'єкта; (3) внесенням готівки у касу банку (філії іноземного банку) з подальшим її перерахуванням на рахунок, відкритий суб'єктом в іншому банку (філії іноземного банку).

(Наказ Держфінмоніторингу від 05.08.10 р. № 128, набрав чинності з 17.12.10 р.)