20.06.2011

Фінансовий моніторинг: оновили вимоги для його здійснення фінансовими установами

Розпорядження від 24.02.2011 р. № 102

Фінансовий моніторинг: оновили вимоги для його здійснення фінансовими установами

 

Держфінпослуг унесла зміни до

Положення про здійснення фінансового моніторингу фінансовими установами, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 05.08.03 р. № 25, виклавши його в новій редакції. Мета змін — привести його у відповідність до норм Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» від 18.05.10 р. № 2258-VI*.

* Див. статтю « Запобігання відмиванню доходів: нова редакція Закону» // «БТ», 2010, № 29, с. 16.

Дія

Положення поширюється на: 1) страховиків (перестраховиків); 2) ломбарди, кредитні спілки та інші фінустанови; 3) юридичних осіб, які надають фінпослуги (крім тих, нагляд за якими здійснюється іншими суб'єктами державного фінансового моніторингу); 4) платіжні організації та членів платіжних систем, що є небанківськими установами.

Положенням

установлено вимоги Держфінпослуг стосовно: 1) призначення працівника, відповідального за проведення фінмоніторингу, його прав та обов'язків, вимог до кваліфікації такого працівника; 2) установлення правил проведення фінмоніторингу та розробки Програм проведення фінмоніторингу; 3) виявлення фіноперацій, що підлягають фінмоніторингу, й тих, що можуть бути пов'язані, стосуються або призначені для фінансування тероризму; 4) ідентифікації та вивчення клієнтів (осіб), які здійснюють фіноперації, зберігання відповідних документів; 5) управління ризиками у сфері протидії легалізації злочинних доходів або фінансуванню тероризму; 6) порядку призупинення та відновлення фіноперацій; 7) підготовки персоналу установи з метою виявлення фіноперацій, що підлягають фінмоніторингу; 8) проведення внутрішніх перевірок діяльності установи.

(

Розпорядження Держфінпослуг від 24.02.11 р. № 102, чинне з 03.06.11 р.)