31.10.2011

Сплата єдиного внеску підприємцем-єдиноподатником при виході на пенсію за Списком № 1

Відповідь на запитання

Сплата єдиного внеску підприємцем-єдиноподатником
при виході на пенсію за Списком № 1

 

Я підприємець-пенсіонер (за 1-ю сіткою — «через шкідливість») пішла на пенсію у 45 років. Чи необхідно мені сплачувати єдиний внесок «за себе» після набуття чинності Законом з 06.08.11 р.? І як сплачувати єдиний податок: тільки до бюджету 43 % або 57 % до ПФУ теж потрібно сплачувати?

(запитання поставлене під час веб-конференції; сайт buhgalter.com.ua

 

Із серпня 2011 року

усі підприємці — пенсіонери за віком та інваліди, які отримують пенсію або соціальну допомогу та обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) «за себе». Вони можуть сплачувати ЄВС на добровільних засадах. Це передбачено оновленою з 06.08.11 р. редакцією ч. 4 ст. 4 Закону про ЄВС*: «Особи, зазначені у пункті 4 частини першої цієї статті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування». Відповідні зміни до Закону про ЄВС унесено Законом України від 07.07.11 р. № 3609-VI (далі — Закон № 3609; див. Тему тижня «Генеральна чистка» в Податковому кодексі» у «БТ», 2011, № 33, с. 3). Ці зміни набрали чинності з 06.08.11 р., але підприємці-єдиноподатники, які є пенсіонерами за віком та інвалідами, можуть не сплачувати ЄВС «за себе» за весь серпень — за період з 1 по 5 серпня сплачувати ЄВС не потрібно. Про це йдеться в роз’ясненні ПФУ від 18.08.11 р., розміщеному на офіційному сайті ПФУ (див. «БТ», 2011, № 37, с. 13).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Зверніть увагу на те, що звільнення від сплати ЄВС поширюється виключно на самого підприємця. Тому ЄВС, нарахований та утриманий із зарплати найманих працівників, підприємець сплачує в загальному порядку.

Продубльовано норму про звільнення від платежів і в

п. 2.5 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5 (Інструкцію оновлено з 21.10.11 р.; див. ком. у «БТ», 2011, № 42, с. 4).

Згідно з

п. «а» частини першої ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII вийти на пенсію за віком на пільгових умовах мають право жінки, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за Списком № 1**, після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на таких роботах.

** Список № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений постановою КМУ від 16.01.03 р. № 36.

Оскільки, ви, мабуть, вийшли саме на таку

пенсію за віком (на пільгових умовах), то на вас як на підприємця-єдиноподатника, що є пенсіонером за віком, поширюється звільнення від сплати ЄВС «за себе». Тому із серпня 2011 року ви не зобов’язані сплачувати єдиний внесок «за себе» в сумі не менше мінімального розміру за кожен місяць роботи на єдиному податку. Якщо є бажання, можна бути добровільним платником ЄВС «за себе».

Що стосується сплати

єдиного податку, то починаючи з періодів 2011 року його потрібно сплачувати до бюджету в розмірі 43 % від установленої ставки. При цьому розподіл коштів єдиного податку до соцфондів Держказначейством не здійснюється. Цю норму передбачено п. 3 підрозд. 8 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі — ПКУ). При цьому перераховувати 57 % від ставки єдиного податку кудись окремо не потрібно.

У цьому питанні нічого не змінилося і після набуття чинності

Законом № 3609. Однак у податківців із цього приводу інша думка. У консультації в Єдиній базі податкових знань (на сайті ДПАУ sta.gov.ua) вони вказують на необхідність сплати єдиного податку за повною ставкою на рахунки до відповідного бюджету (без розподілу) для підприємців — пенсіонерів за віком та інвалідів , які отримують пенсію або соціальну допомогу (тобто для осіб, звільнених від обов’язку сплачувати ЄВС «за себе»). А от якщо такий підприємець буде добровільним платником ЄВС, то до бюджету він має сплачувати суму єдиного податку з урахуванням розподілу (лише 43 %).

Вважаємо таку позицію податківців незаконною

, а вимоги сплачувати єдиний податок за повною ставкою — неправомірними. ПКУ не ставить необхідність сплати єдиного податку у залежність від сплати ЄВС. У п. 3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ зазначається, що «єдиний податок <…> сплачується на рахунок відповідного бюджету в розмірі частини єдиного податку <…>, що підлягають перерахуванню до цих бюджетів відповідно до норм Указу Президента України від 3 липня 1998 року № 727 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (з наступними змінами) <…>. При цьому розподіл коштів єдиного податку <…> на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або до Пенсійного фонду України Державним казначейством України не здійснюється». У свою чергу, згідно зі ст. 2 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 до бюджету потрапляють лише 43 % від ставки єдиного податку, які й сплачували єдиноподатники з початку 2011 року.

Крім того, нам здається, що звільнення від сплати ЄВС для підприємців — пенсіонерів та інвалідів, які отримують пенсію або соціальну допомогу, запроваджено якраз тому, що вони вже мають право на пенсію (допомогу). Отже, їм накопичувати внески вже не потрібно.

 

Вікторія ЗМІЄНКО