12.09.2011

Доплати ЄВС та пенсійних внесків для «спрощенців» — роз’яснення ПФУ

Доплати ЄВС та пенсійних внесків для «спрощенців» — роз’яснення ПФУ

 

Пенсійний фонд на своєму сайті висловився з приводу змін у сплаті внесків у зв'язку з набуттям чинності

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI (далі — Закон № 3609; аналіз змін див. у Темі тижня «Генеральна чистка» у Податковому кодексі» // «БТ», 2011, № 33, с. 3).

Так, у частині

сплати ЄВС підприємцями — пенсіонерами за віком та інвалідами ПФУ вважає, що вони звільняються від сплати ЄВС у розмірі не менше мінімального страхового внеску починаючи із серпня, оскільки для призначення пенсії страховий стаж обчислюється в місяцях. Наші побоювання щодо необхідності сплати ЄВС за період 1 — 5 серпня, на щастя, не виправдалися (див. «БТ», 2011, № 33, с. 63).

Також стосовно фінсанкцій та адмінстягнень за несплату пенсійних внесків «спрощенцями»

ПФУ підтвердив норми, установлені Законом № 3609, тепер до ФОП, які обрали особливий спосіб оподаткування, не застосовуватимуться штрафні санкції та інші стягнення за несплату внесків до ПФУ, при цьому нараховані ПФУ суми фінсанкцій буде списано . При цьому ПФУ звернув увагу, що таке лояльне ставлення до фін- та адмінсанкцій не стосується санкцій за несплату ЄВС.

(Офіційні дані ПФУ від 18.08.11 р., www.pfu.gov.ua/pfu/control/uk/publish/article?art_id=180503)