14.04.2015

Заповнюємо декларацію юрособи-єдиноподатника

З 01.01.15 р. для «класичних» (несільгоспників) єдиноподатників — юросіб передбачена лише група 3. Це стосується і тих, хто торік працював у групах 4 і 6. Однак, незважаючи на це, форма декларації залишилася старою. Про те, як її заповнити і новачкам, і єдиноподатникам зі стажем, читайте в цій статті.

Коли подавати декларацію з ЄП

У 2015 році ЮРЄПи, як і раніше, звітують щокварталу (п. 296.3 ПКУ). Вони заповнюють декларацію наростаючим підсумком за I квартал, далі — півріччя, три квартали і рік. Подають декларацію протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (пп. 49.18 і 49.19 ПКУ).

Нагадаємо про новації 2015 року. Якщо ви не отримували доходи в цей період, то звітувати не потрібно (п. 49.2 ПКУ).

Декларацію за I квартал 2015 року ви повинні подати до свого податкового органу не пізніше 12 травня 2015 року (з урахуванням святково-вихідних перенесень)*.

* Суму ЄП, зазначену в декларації за податковий (звітний) квартал, потрібно сплатити не пізніше 20 травня 2015 року (п. 295.3 ПКУ).

Яким чином подають декларацію? Способи її подання є стандартними: у паперовому вигляді (особисто або через уповноважену особу), поштою з повідомленням про вручення і з описом вкладення**, в електронній формі за допомогою спецпрограми і за наявності ЕЦП.

** Її потрібно надіслати не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку.

Зверніть увагу! Обов’язок подання звітів виключно в електронному вигляді покладено лише на великі та середні підприємства (п. 49.4 ПКУ). А до них з платників ЄП можна віднести лише тих, у яких середньооблікова кількість працівників перевищила 50 осіб.

 

Форма декларації та основні правила заповнення

За якою формою звітувати платникам ЄП за I квартал 2015 року?

За старою, діючою на сьогодні формою, затвердженою наказом № 1688***. За нею ви звітуватимете, заплющивши очі на «вбиті» номери груп і ставки ЄП. А нова форма поки що існує лише у вигляді проекту на офіційному сайті Мінфіну та чекає на затвердження.

*** Навіть якщо нова форма з’явиться у II кварталі 2015 року, то вперше її потрібно буде подавати за три квартали 2015 року (п. 46.6 ПКУ). Поживемо — побачимо.

Щоб уникнути щонайменшого непорозуміння між вами та податківцями, подайте письмове пояснення (доповнення) в довільній формі. У ньому вкажіть, за якими ставками ви розраховували ЄП і в яких рядках зазначили ці суми. Кількість аркушів доповнення вкажіть у відповідному полі наприкінці заповненого розділу основної частини. До речі, на місцях податківці іноді вимагають навіть від ЮРЄПів, які подали декларацію в електронному вигляді, принести або надіслати поштою такі пояснення в паперовому вигляді.

У формі декларація з ЄП ви заповните:

• розділ I із загальними відомостями про себе;

• розділ II, призначений для розрахунку податкового зобов’язання з ЄП. Для цього можна використовувати і розділ III, але в цьому немає необхідності.

Зауважимо: розділ IV з 01.01.15 р. втратив свою актуальність для будь-якого звітного періоду, оскільки призначений для ЮРЄПів — мігрантів з однієї групи до іншої.

Також декларація має додаток — Розрахунок податкового зобов’язання єдиного податку за минулий період, який уточнюється. Його заповнюють і подають у разі виправлення самостійно виявлених помилок у поточній декларації, але зараз ми на цьому не зупинятимемося.

Важливо! Декларація повинна містити всі обов’язкові реквізити, передбачені пп. 48.3 і 48.4 ПКУ, і має бути заповнена українською мовою (див. лист ДПАУ від 07.03.12 р. № 8971/К/18-4013).

В яких одиницях зазначати суми? У гривнях з копійками, як вимагає сама форма звітності.

Якщо будь-який рядок в ЄП-декларації не заповнюємо, то в такому полі в паперовому варіанті ставимо прокреслення, а в електронному — залишаємо поле порожнім.

 

Особливості вступної частини

Спочатку розберемося з нюансами вступної частини (розділ I) декларації за I квартал 2015 року. Отже, у полі 1 проставляємо позначку «Х» у комірці «звітна». Також у цьому службовому полі вказуємо номер поданої за рік декларації (правий верхній кут). Цей номер визначаємо послідовно наростаючим числом, ураховуючи всі подані декларації за рік (звітні, звітні нові, уточнюючі).

Увага, поле 2! До 01.01.15 р. у цьому полі в кожному відпрацьованому на спрощенці кварталі вказували групу (4 або 6), в якій працювало підприємство. Чи потрібно заповнювати його у 2015 році? Формально, ні, оскільки всі ЮРЄПи працюють в одній групі. Якщо ж з цієї причини декларацію у вас не приймуть податківці або відмовиться надіслати програма, то радимо поставити позначку «Х» у комірках для групи 4 і вказати 2015 рік. Однак про це доведеться згадати в доповненні до декларації.

Рухаємося далі. У полі 3 вкажіть, за який звітний (податковий) період звітного року подається декларація — I квартал і 2015 рік. Поле 4 заповнюють ті, хто подає уточненку, у звітній декларації його обминаємо стороною.

У полі 5 зазначаємо свої дані.

У полі 7 вписуємо середньооблікову кількість працівників (осіб) за квартал, розраховану згідно з Інструкцією № 286, але з урахуванням вимог п.п. 14.1.227 ПКУ. Для цих цілей найбільш підходить таке поняття, як середньооблікова кількість працівників в еквіваленті повної зайнятості, яку визначають за правилами п. 4 Інструкції № 286.

 

Як заповнити основну частину

Головний показник для ЮРЄПа — сума його доходу, яка і є об’єктом для розрахунку ЄП. Суму доходів ви визначите на підставі вибірки даних спрощеного бухобліку за доходами і витратами (п.п. 296.1.3 ПКУ). Визнавати доходами потрібно грошові надходження, які потрапляють до складу доходів у бухобліку. Утім, у деяких випадках єдиноподатний дохід визнається і без надходження грошових коштів (безоплатне отримання, списання кредиторської заборгованості зі строком позовної давності, що минув).

Ще раз підкреслимо: поділу на групи для ЮРЄПів немає. Тому ми пропонуємо заповнити розділ II декларації (див. в таблиці).

Правила заповнення основної частини (розділу II) декларації ЮРЄПів

Код рядка

Назва рядка

Порядок заповнення

1

Загальна сума доходу за податковий (звітний) період (р. 2 + р. 3 + р. 4 + + р. 5 + р. 6)

Сюди потрапить загальна сума доходу за звітний період: як дозволеного, так і отриманого з порушенням. Її заповнюють після того, як будуть відомі значення рядків 2 — 6. Для розрахунку суми застосовують формулу з назви рядка

2

Сума доходу за податковий (звітний) період, що оподатковується за ставкою 3 %

Цей рядок заповнюють платники ЄП, які обрали ставку 2 %, — платники ПДВ. Розмір доходу визначають без урахування ПДВ ( п.п. 1 п. 292.11 ПКУ) а платники акцизного податку — без урахування роздрібного акцизу (детальніше про це див. «БТ», 2015, № 9 с. 30). На ставку в назві рядка не звертайте уваги. При цьому в наступному рядку 3 вони ставлять прокреслення. Сума, що потрапляє сюди, не має перевищувати 20 млн грн. Дохід, який перевищив гранично допустиму суму (тобто перевищення), показують у рядку 4 декларації, з усіма наслідками, що випливають з цього.

У бухобліку орієнтуємося на записи:

Дт 30, 31 — Кт 361, 377, 681, 685; Дт 30 — Кт 702;

Дт 31 — Кт 361, 377, 681, 685. Однак з цієї суми слід виключити повернення авансів та оплати за повернену продукцію (товар) (Кт 30, 31).

Нагадаємо: при продажу основних засобів до доходу включають різницю між сумою коштів, отриманих від продажу основних засобів, і їх залишковою балансовою вартістю (за даними бухобліку), що склалася на день продажу ( п. 292.2 ПКУ). Простіше кажучи, включаємо дохід за вирахуванням ПДВ і залишкової балансової вартості, що склалася на день продажу (Дт 943 — Кт 286).

Повний перелік доходів платника ЄП ви знайдете у  ст. 292 ПКУ.

До цього рядка потраплять не лише суми виручки, а також:

сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності (без ПДВ), — дохід виникає на дату списання такої заборгованості;

безоплатно отримані товари (роботи, послуги) згідно з  п. 292.3 ПКУ — дохід виникає на дату підписання акта приймання-передачі товарів (робіт, послуг). Причому, як стверджують податківці, на рівні не нижче звичайної ціни (див. консультацію в підкатегорії 108.04 ЗІР ДФСУ);

поворотна фінансова допомога, не повернена протягом 12 місяців. У періоді, коли минають відведені для її повернення 12 календарних місяців, єдиноподатнику доведеться включити її до свого доходу

3

Сума доходу за податковий (звітний) період, що оподатковується за ставкою 5 %

Цей рядок заповнюють єдиноподатники — неплатники ПДВ, які працюють за ставкою 4 %. Доходи відбираємо за тим же принципом, що і для рядка 2. Але в самому попередньому рядку 2 ставите прокреслення.

Тут платники ЄП вказують суму доходу, яка не перевищує 20 млн грн.

Суму перевищення заносять до рядка 4 декларації

4

Сума доходу, що перевищує обсяг доходу, визначений підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України

Тут фіксують суму перевищення доходу над гранично допустимими обсягами, якщо таке відбулося в I кварталі. Єдиноподатник, який заповнив цей рядок у декларації за I квартал 2015 року, повинен обкласти ЄП суму перевищення за подвійною ставкою: 4 % або 8 %.

Також він повинен був перейти з II кварталу на загальну систему оподаткування, заяву потрібно було подати не пізніше ніж за 10 днів до початку II кварталу (не пізніше 20.03.15 р.).

Якщо ж, наприклад, перевищення обсягів виявилося після 20.03.15 р., то на підставі п.п. 298.2.3 та п.299.10 ПКУ такий єдиноподатник все одно залишить спрощенку і з II кварталу вважатиметься таким, що перебуває на загальній системі оподаткування.

При цьому тим, хто працював за ставкою 4 %, доведеться зареєструватися платником ПДВ за необхідності, а ЮРЄПам, які працювали за ставкою 2 % і застосовували квартальний звітний період з ПДВ, — самостійно перейти з 1 квітня 2015 року на місячний звітний період

5

Сума доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначені у главі 1 розділу XIV Податкового кодексу України

Тут відображають дохід, отриманий від здійснення негрошових розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) (Дт 63, 685 — Кт 361, 377).

Ті, хто заповнює цей рядок, повинні з 01.04.15 р. перейти на загальну систему оподаткування

6

Сума доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування

У цьому рядку ЮРЄП відображає дохід, який отриманий від забороненого виду діяльності. Якщо ви заповнили цей рядок, вам потрібно з 01.04.15 р. перейти на загальну систему оподаткування

7

Сума єдиного податку за податковий (звітний) період (р. 7.1 + р. 7.2 + р. 7.3)

У цьому рядку наводять суму ЄП, нараховану в податковому (звітному) періоді. Зверніть увагу: ця сума складається із: суми ЄП за обраною загальною ставкою (2 % (4 %))

і суми ЄП за ставкою в подвійному розмірі (у разі заповнення рядка 7.3).

У декларації за I квартал 2015 року в цьому рядку вказують ту суму ЄП, яка підлягає сплаті до бюджету

7.1

Сума єдиного податку за ставкою 3 % (р. 2 х 3 %)

Цей рядок заповнюють єдиноподатники — платники ПДВ, які працюють за ставкою 2 %.

Суму ЄП вони визначають як добуток суми доходу звітного періоду (рядок 2) і ставки ЄП. У рядку 7.2 ставиться прокреслення

7.2

Сума єдиного податку за ставкою 5 % (р. 3 х 5 %)

Цей рядок заповнюють єдиноподатники, які не зареєстровані як платники ПДВ.

Суму ЄП вони визначають як добуток суми доходу звітного періоду (рядок 3) і ставки єдиного податку — 4 %. У рядку 7.1 ставимо прокреслення

7.3

Сума єдиного податку, що обчислюється у подвійному розмірі ставки (р. 4 + р. 5 + р. 6) х (___) %

У цьому рядку платник самостійно вказує (підставляє у формулу, наведену в назві рядка) розмір подвійної ставки від базової, тобто 4 % або 8 %.

Суму ЄП визначають як добуток суми «порушувального» доходу (рядки 4 — 6) звітного періоду та подвійної ставки ЄП

8

Сума єдиного податку за минулий податковий (звітний) період <…>

У декларації за I квартал 2015 року тут ставимо прокреслення

9

Сума єдиного податку до сплати за податковий (звітний) квартал (р. 7 - р. 8)

У цьому рядку відображають суму ЄП, яку потрібно сплатити до бюджету за підсумками звітного кварталу. У декларації за I квартал переносимо сюди значення рядка 7.

Нагадуємо! Сплатити суму ЄП потрібно протягом 10 календарних днів після закінчення граничних строків подання декларації за квартал, тобто не пізніше 20 травня 2015 року

 

Висновки

  • ЮРЄПи подають декларацію з ЄП за I квартал 2015 року у строки не пізніше 12 травня 2015 року (у квартальний строк з урахуванням святково-вихідного перенесення).

  • Нова форма декларації не затверджена, тому доведеться пристосуватися та заповнити діючу форму (стару). У назвах рядків розділу I і II (III) не звертайте уваги на «старі» ставки та номери груп. Також, можливо, доведеться подати доповнення до декларації.

  • Якщо у звітному податковому періоді ви не провадили госпдіяльність і не отримували доходи, ЄП-декларацію подавати не потрібно.

  • ЮРЄП визначає суми доходів виходячи з норм бухобліку, але з урахуванням їх грошового характеру.

 

Документи та скорочення статті

Наказ № 1688 наказ МФУ «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 21.12.11 р. № 1688.

Інструкція № 286 — Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286.

ЄП — єдиний податок.

ЮРЄП — юридична особа — платник єдиного податку.