№15

Бухгалтерський тиждень, квітень, 2015/№ 15 Інші номери журналу ›
  • Хвиля «покращень»: оренда землі, держреєстрація та інше Закон України від 12.02.15 р. № 191-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)»
  • Держреєстрація прав на нерухомість: ера електронних документів у розпалі Постанова КМУ від 18.03.15 р. № 137 «Деякі питання спрощення порядку надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» Наказ Мін'юсту України від 31.03.15 р. № 465/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 17 квітня 2012 року № 595/5»
  • «Молоко» за шкідливість: доплата за складні та шкідливі роботи Лист Мінсоцполітики України від 18.11.14 р. № 523/13/116-14
  • Податковий компроміс: про що говорять податківці Лист ДФСУ від 23.02.15 р. № 5996/7/99-99-20-07-03-17
  • Податкова переоцінка ОЗ: вплив на податок на прибуток Лист ДФСУ від 02.03.15 р. № 4307/6/99-99-19-02-02-15
  • Охорона праці: підказки від Держгірпромнагляду Листи Держгірпромнагляду України від 25.12.14 р. № 9311/0/8-9.1-9/6/14, від 15.01.15 р. № 188/0/8.1-03/6/15, від 20.01.15 р. № 343/0/8-9.1-9/6/15
  • «Нестримна»: інфляція за березень — 110,8 % За даними Держслужби статистики, індекс споживчих цін на товари та послуги (він же індекс інфляції) у березні 2015 року порівняно з лютим 2015 року становив 110,8 %.
  • Сам собі господар: окреслили території Донбасу, на яких діє особливий порядок самоврядування Верховна Рада України своєю постановою від 17.03.15 р. № 252-VIII (далі — постанова № 252) затвердила новий перелік територій Донецької і Луганської областей, де діє особливий порядок місцевого самоврядування. Про це ми повідомляли у «БТ», 2015, № 13, с. 3. Але лише днями з’явився повний текст постанови № 252 з конкретними назвами міст, сіл і селищ. Його можна знайти на сайті ВРУ (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/252-viii).
  • Нові Правила пожежної безпеки МВС затвердило нові Правила пожежної безпеки. Ці правила суб’єкти господарювання зобов’язані виконувати, тому ознайомитися з ними необхідно. Ось декілька підказок про те, на що слід звернути увагу.
  • Календар тижня
  • Гадання на кавовій гущі, або Правила заповнення декларації з ПДВ за березень Заповнення податкової декларації з ПДВ за лютий можна порівняти зі здачею вступного іспиту до вишу. Сподіваємось, що з цим іспитом всі бухгалтери впоралися на відмінно. Тепер прийшов час наступного іспиту ― потрібно подати декларацію за березень. Пропонуємо вам деякі наші підказки, які слід враховувати при її заповненні.
  • Рядок 22.1 ПДВ-декларації: нюанси заповнення Сьогодні ми продовжимо говорити про нюанси заповнення ПДВ-декларації. Причому приділимо увагу її найзагадковішому рядку — рядку 22.1. Які дані потрапляють до цього рядка та для чого в ньому передбачено додаткове поле, як його заповнювати? Ось про це ми сьогодні й поговоримо.
  • Виправляємо ПДВ-декларацію: частина 2. Помилки, що вплинули на розрахунки з бюджетом У попередньому номері («БТ», 2015, № 14, с. 20) ми з вами розглянули помилки, допущені в ряд. 24, які не вплинули на значення ряд. 23 і ряд. 25 декларації інших звітних періодів. Ми їх назвали «соло-помилки», оскільки для їх виправлення достатньо подати УР за один звітний період, в якому вносяться відповідні зміни. Проте найчастіше доводиться виправляти помилки, що вплинули на ряд. 23 або на ряд. 25 декларації. Одним УР тут не обійдешся. Ось про те, як діяти в таких випадках, ми сьогодні й поговоримо.
  • Фінзвітність за I квартал: основні акценти Наближаються строки подання квартальної фінзвітності. Бухобліковими новаціями Мінфін нас у I кварталі не «навантажував», тому вже легше. Однак слід мати на увазі, що тепер на показниках бухобліку ґрунтується розрахунок податку на прибуток, тому до складання фінзвітності слід ставитися з особливою обережністю. Сьогодні ми нагадаємо основні моменти, пов’язані з поданням квартальної фінзвітності.
  • «А без води і не туди, і не сюди», або Рентна плата за воду, використану у I кварталі Практично кожний суб’єкт господарювання, який використовує у своїй діяльності воду, має сплачувати відповідні ресурсні платежі. Минулого року такими платежами були збір за спеціальне використання води та плата за надра. З початку цього року все змінилося: водокористувачам доведеться сплачувати один платіж — рентну плату. Порядок стягнення цієї плати та правила звітування за I квартал 2015 року — далі.
  • Воду видобуваєш — про рентну плату за надра не забуваєш! Видобуток води для своїх власних господарських потреб змушує суб’єктів господарювання також сплачувати рентну плату за надра. Стягувати цей вид рентної плати (раніше — плата за надра) з таких осіб стали лише у 2014 році. Відтоді всі водовидобувачі з острахом і тривогою розраховують цей ресурсний податок за «чужими» гірничовидобувними правилами. Ці ж самі правила слід використовувати і цього року. Як саме нарахувати цей податок за І квартал 2015 року — читайте далі.
  • Середній заробіток за період військової служби: як обліковувати після демобілізації Демобілізовані працівники стали до виконання своїх трудових обов’язків — вийшли на роботу. За весь період, коли вони віддавали свій борг Батьківщині, за ними зберігали середній заробіток. А така виплата, немов доміно, потягне за собою й інші нарахування — відпускні, витрати на відрядження, матдопомогу у середньомісячному розмірі, лікарняні, декретні… Як саме? Про це й поговоримо.
  • Індексація заробітної плати за квітень 2015 року У цій консультації ви знайдете готові розраховані коефіцієнти та суми поточної індексації для всіх базових місяців починаючи з січня 2008 року. Усе це допоможе вам легко провести зарплатну індексацію за квітень 2015 року.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати у квітні 2015 року Держслужба статистики оприлюднила індекс споживчих цін за березень 2015 року (110,8 %)! Поки що це рекорд — найвищий показник офіційної інфляції за період з 2001 року. Тож розглянемо, як це вплине на компенсацію зарплатних боргів, що виплачуються у квітні 2015 року.
  • Заповнюємо декларацію юрособи-єдиноподатника З 01.01.15 р. для «класичних» (несільгоспників) єдиноподатників — юросіб передбачена лише група 3. Це стосується і тих, хто торік працював у групах 4 і 6. Однак, незважаючи на це, форма декларації залишилася старою. Про те, як її заповнити і новачкам, і єдиноподатникам зі стажем, читайте в цій статті.
  • Понижуючий коефіцієнт для ЄСВ: уточнюємо умови застосування На практиці у роботодавців, які бажають скоротити витрати на ЄСВ за допомогою понижуючого коефіцієнта, виникає безліч запитань. Значна їх частина стосується визначення показників, які розраховуються для того, щоб зрозуміти, виконано необхідні умови чи ні. З проханням висвітлити незрозумілі моменти ми звернулися до фахівця ДФСУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі