03.08.2015

Трансфертне ціноутворення: як «велетні» погоджують ціни

Постанова КМУ від 17.07.15 р. № 504 «Про затвердження Порядку попереднього узгодження цін у контрольованих операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення»

У рамках трансфертного ціноутворення великі платники податків можуть узгоджувати з органом ДФС критерії для визначення умов, що відповідають принципу «витягнутої руки» ( п. 39.6 ПКУ). Перед оформленням договору можна провести попередній розгляд питання і з’ясувати, чи потрібно проводити таке узгодження та які документи подавати. Кабмін затвердив Порядок такого попереднього узгодження.

Для цього слід відправити фіскалам відповідний лист, а також іншу інформацію, зазначену в п. 5 Порядку. На такий лист фіскали повинні дати відповідь протягом 60 календарних днів.

Також у Порядку визначено і процедуру безпосереднього узгодження цін, яку проходять незалежно від попереднього узгодження. Перелік документів прописано в п. 8 Порядку. При цьому під час процедури узгодження податківці можуть попросити у платника податків додаткові документи та дані.

Якщо з якихось причин після звернення платник податків передумає узгоджувати ціни, він може відкликати свою заяву в будь-який час до підписання договору і припинити процедуру узгодження цін. Припинити процедуру може й податковий орган. Тоді платник податків протягом 15 календарних днів може подати письмове заперечення. Своє рішення податківці надішлють протягом 30 календарних днів.

Договір про узгодження цін набирає чинності з 1 січня календарного року, що настає за роком його підписання, і діє не більше 3 років. ДФС може достроково припинити дію договору, зокрема, виявивши недостовірні дані під час процедури узгодження.

Платник податків повинен щорічно до 1 травня року звітувати про виконання договору, інакше договір можуть припинити.

Постанова діє з 25.07.15 р.