№31

Бухгалтерський тиждень, серпень, 2015/№ 31 Інші номери журналу ›
  • Електронне адміністрування ПДВ: черговий етап удосконалення Закон України від 16.07.15 р. № 643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість»
  • Податок на прибуток + аванси: один код бюджетної класифікації Наказ Мінфіну України від 20.07.15 р. № 651 «Про затвердження змін до бюджетної класифікації»
  • Нотаріус не подав ф. № 1ДФ: немає податкового агента — немає штрафу Наказ ДФСУ від 17.07.15 р. № 507 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо подання до контролюючого органу фізичними особами, які здійснюють приватну нотаріальну діяльність, інформації про посвідчені договори продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна...»
  • Трансфертне ціноутворення: як «велетні» погоджують ціни Постанова КМУ від 17.07.15 р. № 504 «Про затвердження Порядку попереднього узгодження цін у контрольованих операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення»
  • Новий бланк ліцензії: «під стать» новому Закону Наказ Мінекономрозвитку України, Держрегуляторної служби України від 14.07.15 р. № 781/38 «Про затвердження форми та змісту ліцензії»
  • «Лікарська» ПДВ-пільга для АТО: працює тільки після «дозволу» Кабміну Лист ДФСУ від 09.07.15 р. № 24879/7/99-99-19-03-02-17
  • Рентна плата у II кварталі: форми звітності все ще старі Лист ДФСУ від 21.07.15 р. № 26476/7/99-99-15-04-01-17
  • Готівка з каси за відомістю: для непрацівників теж можна Лист НБУ від 15.04.15 р. № 50-01015/25117
  • Мобілізація → контракт: зберігаємо середній заробіток правильно Лист Мінсоцполітики України від 26.05.15 р. № 612/13/84-15
  • Калейдоскоп документів
  • КАЛЕНДАР тижня
  • Заповнюємо ПДВ-декларацію: особливості II кварталу Перший звітний період для квартальних ПДВ-платників пройшов досить сумбурно. Нова форма ПДВ-декларації, нові правила роботи в СЕА, невідомість при відображенні ПДВ-операцій січня 2015 року. Другий звітний період видався стабільнішим. СЕА поступово набрала свої оберти, добіг кінця тестовий період. Але без перехідних моментів у квартальній звітності все-таки і цього разу не обійтися. На що саме слід звернути увагу, ми зараз і з’ясуємо.
  • «Прибуткова» декларація за I півріччя 2015 року Здавалося б, зовсім недавно ми з вами розбиралися в тому, чи треба подавати у 2015 році «прибуткову» декларацію за I квартал. І от уже настав час відзвітувати за I півріччя. З цим «квартальним» питанням зіткнулося небагато платників податку ― неплатники щомісячних авансів. Але й для них є неприємний момент: діюча форма декларації не відповідає новим бухгалтерським правилам обліку податку на прибуток. Як діяти ― читайте в нашій статті.
  • Працівник при звільненні не повернув спецодяг: якими будуть податкові наслідки? Навряд чи сьогодні є потреба нагадувати про те, що роботодавець у певних випадках зобов’язаний забезпечити працівників спецодягом, а працівники повинні його повернути у разі звільнення. Але на практиці іноді виходить так, що працівник, звільняючись, не може повернути спецодяг з тієї причини, що він уже зносився, хоча нормативний строк його використання ще не закінчився. Які податкові наслідки такої ситуації? Давайте розбиратися.
  • Паливо за талонами: проблеми АЗС Бензин ваш — ідеї наші! І. Ільф, Є. Петров. «Золоте теля» Більшість підприємств, які використовують власний чи орендований автотранспорт, віддають перевагу безготівковим варіантам придбання палива. Найпоширеніший варіант — відпуск передоплаченого за безготівковим розрахунком палива за талонами. Як правило, АЗС не мають окремих резервуарів для відпуску палива тільки за талонами, тому в них «поталонне» паливо потрапляє до баків клієнтам через ті ж «пістолети», що й оплачене тут же готівкою або банківською карткою. При цьому паливороздавальна колонка пов’язана зі спеціалізованим РРО… Ціни стрибають, «роздрібний» акциз біснується… Давайте розбиратися з цими проблемами.
  • Відпрацьовані мастила (оливи) на підприємстві: правила використання та утилізації У кожного підприємства, яке використовує у своїй діяльності автотранспортні засоби, завжди утворюються відпрацьовані мастила (оливи). Тому перед ними зазвичай постає запитання: що робити з таким відпрацьованим мастилом? Відповідь на це запитання читайте далі.
  • «Покатеньки» на автомобілі працівника: як краще оформити? Ситуація, коли підприємство користується автомобілем працівника, трапляється доволі часто. Зрозуміло, що просто так віддавати свого «сталевого коня» у трудове рабство мало хто захоче (особливо зараз!). Тому безкоштовний варіант передання авто в позику відкидаємо одразу. А от що обрати: оренду чи компенсацію зносу автівки працівнику, зараз з’ясуємо. Тим більше, що саме такі запитання надходять від наших читачів. Отже…
  • Покупець повернув товар: чи буде ПДФО при поверненні грошей Купив товар — повернув товар. У сучасному світі такими діями нікого не здивуєш, особливо податкових агентів. Останні знають: виплачуєш кошти фізособі — будь готовий до ПДФО та ВЗ. Чи завжди так буде? І в який спосіб покупцю повернуть гроші? Як ідуть справи під час повернення в роздробі, ви дізнаєтеся з цієї статті.
  • Працівник помер: що робити з трудовою книжкою та зарплатою Наш працівник помер 16.06.2015 р. (згідно зі свідоцтвом про смерть). Кому ми повинні передати його трудову книжку та невиплачену зарплату? (м. Черкаси)
  • Останні розрахунки з «солдатом підприємства»: нюанси заповнення ф. № 1ДФ Мобілізований працівник підприємства безвісно зник у липні 2014 року. З того часу йому не нараховують компенсацію середнього заробітку. У травні 2015 року з’ясовано, що він загинув (дата смерті — 04.07.14 р., свідоцтво про смерть видано 13.05.15 р.). Відповідний наказ по підприємству складено 31.07.15 р. Як заповнити ф. № 1ДФ, якщо в червні йому було нараховано компенсацію за невикористану відпустку? (м. Маріуполь)
  • Коли виникає право на податковий кредит, якщо акт підписано в наступному місяці Постачальник своєчасно зареєстрував у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) податкову накладну (ПН), яка була складена у квітні за першою подією — надання послуг. Акти на виконані роботи ми отримали від контрагента лише у травні (через пошту). Оплату таких послуг на дату отримання цих документів не здійснювали. Акт ми підписали при надходженні (у травні), відповідно, у травні включили ПДВ до податкового кредиту. Однак податківці вважають, що відобразити цю операцію ми мали б у квітні (у період складання акта і ПН), а тому вимагають уточнити дані декларацій за квітень та травень. Чи правомірні вимоги податківців? (м. Одеса)
  • Середній заробіток мобілізованого: якщо справляли ЄСВ Працівника мобілізували у травні 2015 року. На середню «мобілізаційну» зарплату за травень 2015 року підприємство нарахувало ЄСВ «знизу» і «зверху». У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 на нього був сформований рядок з кодом категорії застрахованої особи «47». У червні 2015 року (після подання Звіту за формою № Д4 за травень 2015 року) було прийнято рішення отримати з бюджету компенсацію виплаченого середнього заробітку мобілізованому працівнику (подано відповідний Звіт до органу соцзахисту населення). У цьому ж місяці суми ЄСВ, які справлялися з такої виплати у травні, були відсторновані в бухобліку. Як таке сторнування відобразити у Звіті за формою № Д4?
  • Помилки у додатковій базі ЄСВ за січень — квітень У січні 2015 року підприємство помилково не виконало вимогу щодо сплати ЄСВ з МЗП* стосовно основного працівника. У березні та квітні 2015 року помилково був сплачений ЄСВ виходячи з розміру МЗП щодо працівників, які були звільнені, при цьому вони не відпрацювали повний місяць. Донарахування ЄСВ за січень і сторнування за березень і квітень 2015 року проведені в липні. Як це відобразити у звітності з ЄСВ?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі