17.08.2015

Трансфертне ціноутворення: чергові поправки

Закон України від 15.07.15 р. № 609-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення»

Законодавці внесли чергові правки до норм про трансфертне ціноутворення (ТЦУ). Їх досить багато, тому деталям присвятимо окремий матеріал у наступному номері. А зараз зупинимося на найважливіших моментах.

Правила ТЦУ тепер стосуються тільки податку на прибуток, а ПДВ звільнили від цього «тягаря» ( п.п. 39.1.4 та пп. 188.1, 198.3 ПКУ). Також згадка про ст. 39 ПКУ зникла з  п.п. 14.1.71 ПКУ. Як наслідок, у разі обов’язкового проведення оцінки об’єкта оподаткування саме така оцінка є підставою для визначення звичайної ціни для цілей оподаткування. Крім того, при постачанні товарів на підставі форвардного або ф’ючерсного контракту звичайною ціною є ціна, яка відповідає форвардній або ф’ючерсній ціні на момент укладення такого контракту.

Зверніть увагу! Змінили критерії визнання операцій контрольованими: дохід від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухобліку, перевищує 50 млн грн. (без урахування непрямих податків), а обсяг операцій з кожним контрагентом перевищує 5 млн грн. Як бачите, і тут фігурують правила бухгалтерського обліку. Паралельно підкоригували і сам перелік госпоперацій, які можуть бути контрольованими (КО), зокрема, уточнили, що продаж товарів через комісіонерів-нерезидентів може бути КО в зовнішньоекономічних госпопераціях.

Знову виросли штрафи. Тепер за неподання (несвоєчасне подання) Звіту про КО оштрафують у розмірі 300 мінзарплат (замість 100), а також 5 % від суми незадекларованих КО, але не більше 300 мінзарплат.

Закон діє з 13.08.15 р.