№33

Бухгалтерський тиждень, серпень, 2015/№ 33 Інші номери журналу ›
  • «Неприбуткові» новини: скасування авансів для збиткових платників ПНП і не тільки Закон України від 17.07.15 р. № 652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій»
  • Трансфертне ціноутворення: чергові поправки Закон України від 15.07.15 р. № 609-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення»
  • Інформація з реєстрів землі, нерухомості та транспорту стає більш відкритою Закон України від 14.07.15 р. № 597-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції»
  • Оновлення СЕА: перехідні ПН і оподаткування товарів, придбаних без ПДВ, у негоспдіяльності Лист ДФСУ від 07.08.15 р. № 29163/7/99-99-19-03-02-17
  • Роботі — днина, дозвіллю — година: норми робочого часу на 2016 рік Лист Мінсоцполітики від 20.07.15 р. № 10846/0/14-15/13
  • Уникаємо індексації зарплати: «трударі» запропонували свій варіант Лист Держінспекції України з питань праці від 20.07.15 р. № 1276/24/2/01/2216-15
  • Середній заробіток мобілізованих та ЄСВ: точки дотику Лист ДФСУ від 31.07.15 р. № 28068/7/99-99-17-03-01-17
  • Мобілізованого можна замінити, прийнявши працівника за строковим трудовим договором Лист Мінсоцполітики України від 10.06.15 р. № 231/06/186-15
  • Демобілізований працівник не вийшов на роботу — маєте право його звільнити Лист Мінсоцполітики від 16.07.15 р. № 302/06/186-15
  • Стоп, інфляціє! У липні 2015 року дефляція склала 99,0 % Останнім часом ціни не стояли на місці, а нестримно зростали. І от нарешті вперше з серпня 2013 року в Україні зареєстровано дефляцію. За даними Держслужби статистики, індекс споживчих цін на товари/послуги (він же індекс інфляції) в липні 2015 року порівняно з червнем 2015 року склав 99,0 %.
  • Пенсії ветеранів війни вивели з-під обкладення ПДФО На сьогодні суми вітчизняних пенсій (включаючи суму їх індексації) або щомісячного довічного грошового утримання, що отримуються фізичними особами з ПФУ або бюджету згідно із законом, обкладаються ПДФО в частині, що перевищує 3 розміри мінзарплати, встановленої на 1 січня звітного року (п.п. 164.2.19 ПКУ). У 2015 році під ПДФО-обкладення потрапляють пенсії в сумі, що перевищує 3654 грн.
  • Прощавай, міліціє! Хай живе Національна поліція! Вже в листопаді цього року на зміну міліції має прийти Національна поліція. Її діяльність координуватиме Кабмін через Міністерство внутрішніх справ.
  • Житлові субсидії — заднім числом Процедуру оформлення житлових субсидій постійно вдосконалюють і спрощують (постанова КМУ від 26.06.15 р. № 475 // «БТ», 2015, № 29, с. 4 і Закон України від 15.07.15 р. № 615-VIII // «БТ», 2015, № 32, с. 10).
  • Календар тижня
  • Фінзвіт суб’єктів малого підприємництва: упроваджуємо зміни Нещодавні зміни, внесені наказом № 573 до П(С)БО 25, викликали багато запитань. Адже «перехідні» норми Мінфін не описав, а офіційних роз’яснень із цього приводу поки не вийшло. А «ціна питання» зараз велика, оскільки бухоблік впливає і на оподаткування. Пропонуємо розібратися разом із проблемами, що виникли.
  • Липнева ПДВ-декларація: враховуємо сюрпризи Закону № 643 Липень 2015 року вийшов на рідкість продуктивним. Тут і новий порядок формування та розподілу ПК, і перехід СЕА з тестового режиму на звичайний. От і довгоочікуваний Закон № 643 зробив свій внесок, доповнивши картину новими строками реєстрації ПН/РК в ЄРПН, перенесенням «старих» залишків від’ємного значення ПДВ у ПК тощо. А от про ПДВ-звітність законодавці не сказали ні слова. Та подавати її потрібно, не зважаючи ні на що. Тому давайте зберемо усі нововведення докупи і спробуємо заповнити цю звітність разом.
  • «Ніщо не вічне…», або Податкова накладна на передоплату Приводом для написання цієї статті стала така ситуація: постачальник отримав від покупця — платника ПДВ передоплату за договором у повному обсязі, виписав податкову накладну (ПН) та зареєстрував її в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Але через якийсь час покупець вирішив отримати інший товар. Що робити продавцю в такому разі? Адже не відомо, на яку суму покупець отримає новий товар. Щоб бути готовим до будь-якої ситуації, давайте розглянемо усі варіанти.
  • Податок на прибуток у аграріїв: звітуємо за 2014/2015 сільгоспрік Для більшості літо асоціюється з часом відпусток і подорожей на море. Але не для сільгосппідприємств. Для них ця спекотна пора перетворюється у визначальний етап роботи — збір урожаю. А якщо брати тільки сільгосппідприємства на загальній системі оподаткування, то цей період у них пов’язаний ще й із підбиттям підсумків за звітний податковий рік та поданням декларації з податку на прибуток.
  • «Камінь з душі»: Закон про зменшення податкового тиску Останнім часом усю увагу бухгалтерів поглинули вдосконалення системи електронного адміністрування ПДВ. А законодавці тим часом у поті чола видають нові «покращення». Одне з них — Закон № 655. Він запрацює з 1 вересня, але обговоримо його вже сьогодні, щоб ви мали час налаштуватися.
  • Мільйон для цілей застосування РРО ФОП-єдиноподатники, чекаючи змін до Закону про РРО, сподівалися, що їх повністю та остаточно звільнять від застосування касових апаратів. Але, на жаль, не сталося. Так, певна частина спрощенців потрапила до числа щасливців, але далеко не всі. Славнозвісний мільйонний поріг у наш час — не така вже й велика сума. А його перевищення зумовлює додаткове навантаження — обов’язковість застосування РРО. Так хто ж потрапив під РРО- зобов’язалівку? Як рахувати цей мільйонний поріг? Ці та деякі інші запитання, пов’язані з новими змінами до законодавства про РРО, розглянемо далі.
  • Працівника мобілізували повторно… Виплачуємо середню зарплату правильно Приводом для написання цієї статті стала ситуація, викладена в листі нашого читача: мобілізований працівник, відслуживши рік, демобілізувався в липні 2015 року. Проте вже в серпні його повторно мобілізували. Чи правомірно це? Чи повинні ми зберігати за повторно мобілізованим працівником місце роботи та посаду? Чи потрібно йому виплачувати середню зарплату за період мобілізації і чи буде вона компенсуватися з бюджету? Розбираємося!
  • Індексація заробітної плати за серпень 2015 року Отакої! Невже темп росту інфляції знизився? Так, дійсно. Червневий індекс приросту споживчих цін за даними статистики склав 100,4 %. А від нього залежить подальша доля зарплатної індексації. Тож для індексації серпневих доходів буде корисною сьогоднішня консультація.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати в серпні 2015 року Держслужба статистики оприлюднила індекс споживчих цін за липень 2015 року (99,0 %). Уперше з серпня 2013 року за даними статистики спостерігаємо дефляцію. Як липневий індекс інфляції вплине на компенсацію зарплатних боргів, що виплачуються в серпні 2015 року, розглянемо далі.
  • Зведена ПН при зміні цільового використання товарів Як заповнити зведену податкову накладну (ПН) у випадку, коли товари, які придбано в липні у платника ПДВ для господарської діяльності, було використано у серпні у неоподатковуваних операціях чи в негосподарській діяльності?
  • Відпустка у платника ЄП, який використовує РРО: чи потрібно заздалегідь повідомити податкову Підприємець — платник ЄП групи 2 почав застосовувати РРО в роздрібній торгівлі ще у березні 2015 року. Наприкінці серпня він планує піти у відпустку на 21 день. На цей час магазин буде зачинено, оскільки найманих працівників у підприємця немає. Чи потрібно йому заздалегідь повідомити податкові органи про вихід у відпустку, адже Z-звіти увесь цей період не надходитимуть?
  • «Готівкове» обмеження в розрахунках із працівником Працівник витратив власні кошти на потреби підприємства (купував товар у постачальників). Чи потрібно дотримуватися «готівкового» обмеження у 150 тис. грн. при компенсації йому таких витрат? Чи працює це обмеження при отриманні та поверненні позики від директора?
  • Директор платить за підприємство: як оформити такі розрахунки Підприємство зобов’язане сплатити певну суму згідно з постановою суду. У підприємства немає коштів на це, тому за нього борг погашає його директор. Як правильно оформити таку операцію (розрахунки з директором)?
  • Донараховуємо декретні, коригуємо додаткову базу: таблиці 1 і 6 Працівниця у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 30.01.15 р. по 04.06.15 р. включно. У бухобліку нарахували правильну суму допомоги по вагітності та пологах, розраховану виходячи з середньоденної зарплати 150 грн. (загальна сума — 18900 грн.). А до бази справляння ЄСВ помилково включили суму 17640 грн., розраховану виходячи з середньоденної зарплати 140 грн. Її ж відобразили у Звіті з ЄСВ. Крім того, оскільки щодо працівниці база справляння ЄСВ у червні (140,00 грн. х 4 к. дн. = 560,00 грн.) була нижча мінзарплати (1218,00 грн.), підприємство визначило додаткову базу справляння ЄСВ і з неї сплатило ЄСВ. Помилку виявлено в серпні 2015 року. Як це відобразити у звітності з ЄСВ?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі