07.12.2015

Банківські рахунки: НБУ підкоригував «правила гри»

Постанова Правління НБУ від 27.11.15 р. № 833 «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній та іноземних валютах»

Нацбанк підкоригував правила відкриття, використання та закриття рахунків.

Спростили процедуру відкриття рахунків для госпсуб’єктів. Тепер юрособи, відокремлені підрозділи та ФОП не подають копію виписки з Єдиного держреєстру юросіб і фізосіб-підприємців (ЄДР), необхідні дані банк отримує самостійно. ФОП при відкритті рахунків повідомляють банк про свою підприємницьку діяльність усього лише відміткою в заяві. Однак повідомляти банк про зміну відомостей в ЄДР госпсуб’єкти зобов’язані — у порядку, визначеному договором банківського рахунка. При цьому скасована загальнообов’язкова процедура повідомлення банку в разі зміни місцезнаходження (у місячний строк потрібно було подати підтвердні документи). Зазначено лише, що після отримання інформації про зміну місцезнаходження банк підтверджує цю інформацію, звіряючись з ЄДР, і вносить зміни до картки зі зразками підписів і відбитка печатки. Крім ідентифікації клієнтів, банкам дозволили проводити їх верифікацію (перевірку на предмет «відмивання доходів»).

Прописали процедуру відкриття рахунка для недієздатних осіб, а також додали норму про те, що коштами недієздатного вкладника розпоряджається його опікун.

На гривневі та валютні поточні рахунки фізосіб-нерезидентів і валютні рахунки фізосіб-резидентів дозволили зараховувати відсотки на залишок коштів на поточному та депозитному рахунках. Також на валютні рахунки резидентів і нерезидентів можна зараховувати валюту з-за кордону (без конкретизації посилача та призначення), а на валютні рахунки резидентів ще й валюту у вигляді доходів, прибутків, інших коштів за операціями з цінними паперами іноземних емітентів, обіг яких здійснюється на території України.

Постанова діє з 02.12.15 р.