07.12.2015

Міграція сільгосппідприємства . платника ЄП групи 4 до групи 3

Сільськогосподарське підприємство — платник єдиного податку групи 4 через збільшення у звітному році обсягу виробництва декоративних рослин за результатами цього року отримає дохід від реалізації декоративних рослин у розмірі більше 50 % доходу, отриманого від продажу сільськогосподарської продукції. Це позбавляє підприємства права працювати на єдиному податку у групі 4 з початку наступного року. Чи може таке сільгосппідприємство з початку 2016 року стати платником єдиного податку групи 3 із сплатою ПДВ. Якщо так, то що для цього потрібно зробити?

Так, може.

ПКУ не містить жодних норм, які б забороняли сільгосппідприємству стати платником єдиного податку (ЄП) групи 3. Водночас у ПКУ нічого не сказано про такий перехід.

У консультації з підкатегорії 108.02.06 ЗІР ДФСУ податківці дозволяють єдиннику групи 4 за власним рішенням відмовитися від своєї «сільгоспспрощенки» як з нового року, так і навіть протягом року з нового кварталу, але при цьому вимагаючи від нього подати уточнену ЄП-декларацію (оскільки вона складається за весь поточний календарний рік у цілому).

Ми з такими висновками контролерів повністю згодні. Щоб перейти до групи 3 сільгосппідприємству, як і будь-якому іншому суб’єкту, потрібно тільки дотриматись критеріїв обрання групи 3 ЄП, а саме:

• обсяг доходу сільгосппідприємства за минулий календарний рік (у нашому випадку — 2015 рік) не має перевищувати 20 млн грн.*;

* Обережно! У наступному році дозволений обсяг доходу єдиноподатників може суттєво зменшитись, як і сама спрощена система, див. с. 9 цього номера.

• сільгосппідприємство не займається забороненими для всіх спрощенців видами діяльності, які названі в  п. 291.5 ПКУ.

Якщо сільгосппідприємство дотримується цих вимог, то має повне право стати платником ЄП групи 3.

Водночас повернутися до платників ЄП групи 4 сільгосппідприємство може лише з початку року. Пояснюється це особливостями переходу на ЄП групи 4, встановленими п.п. 298.8.1 ПКУ: граничний строк подання документів для переходу до групи 4 (податкових декларацій з ЄП, розрахунку частини сільгосптоваровиробництва і відомості (довідки) про наявність земельних ділянок) — «до 20 лютого поточного року» (див. «БТ», 2015, № 5, с. 33). Отже, стати платником ЄП групи 4 протягом року вже не вдасться, доведеться чекати початку 2017 року (за умови, що спрощена система в такому вигляді існуватиме і тоді). Тому здійснюючи такий крок, ви маєте зважити всі «за» і «проти».

Якщо ж ви все-таки зважилися на це, пам’ятайте: якщо у 2015 році ви були платником ЄП групи 4, то щоб стати платником ЄП групи 3, вам потрібно дотримуватися процедури переходу з однієї групи ЄП до іншої. Тобто ви маєте заповнити та подати Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, форма якої затверджена наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675 до органу ДФС не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу переходу (для переходу до групи 3 з 01.01.16 р. її слід подати не пізніше 16.12.15 р.). У ній робите відповідні відмітки в п. 5.2 «Зміна ставки єдиного податку»: якщо змінюєте групу — зазначте їх номери у клітинках «з групи [ ] на групу [ ]». Разом із такою заявою вам слід подати Розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Звертаємо увагу! Якщо ви були платником ПДВ, перебуваючи на групі 4 ЄП, і переходите в групу 3 ЄП на ставку без сплати ПДВ, то разом із цими документами слід подати Заяву про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість (форма № 3-ПДВ). Детально про подання цих заяв читайте на с. 31.

У випадку коли у плані сплати ПДВ нічого не змінюється, то жодних заяв на реєстрацію чи анулювання ПДВ-реєстрації подавати не слід. Просто працюйте, як і раніше.