14.12.2015

«Нескінченні» валютні обмеження: Нацбанк дещо послабив хватку

Постанова Правління НБУ від 04.12.15 р. № 863 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України»

Нацбанк знову продовжив свої валютні обмеження. На місці залишилися «старі знайомі»: обов’язковий продаж 75 % інвалютних надходжень, заборона на експортний ЗЕД-залік, 90-денний термін для розрахунків за експортно-імпортними контрактами, заборона на дострокове погашення кредитів (з винятками).

Водночас постанова місить і нові винятки.

Так, обов’язпродажу не підлягають надходження в інвалюті:

• за кредитами, виданими резиденту-позичальнику шляхом оплати іноземним кредитором коштів без зарахування кредитних коштів на рахунок резидента в уповноваженому банку, за умови, що такий кредит надається за участю іноземного експортно-кредитного агентства;

• що надійшли у вигляді грошового забезпечення пропозиції конкурсних торгів (гарантія, запорука, завдаток, депозит) з метою участі нерезидента в конкурсних торгах при здійсненні держзакупівель.

Як і раніше, за дорученням фізосіб за межі України переказують інвалюту за поточними валютними неторговельними операціями без підтвердних документів на суму в еквіваленті, що не перевищує 15 тис. грн. протягом одного операційного дня. І тут також новий виняток — безготівкові розрахунки, які фізособи проводять через електронні платіжні кошти з метою оплати продукції і послуг для власного споживання.

Також, як і раніше, банки не купують інвалюту для «багатих» клієнтів (крім фізосіб), які мають 25 тис. дол. на поточних або депозитних рахунках, а тепер ще й на балансових рахунках 2602 як грошове забезпечення.

Постанова діє з 05.12.15 р. до 04.03.16 р. включно.