№50

Бухгалтерський тиждень, грудень, 2015/№ 50 Інші номери журналу ›
  • Підприємці радіють! Компенсації за мобілізованих бути! Закон України від 12.11.15 р. № 801-VIII «Про внесення змін до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо працівників, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період»
  • «Нескінченні» валютні обмеження: Нацбанк дещо послабив хватку Постанова Правління НБУ від 04.12.15 р. № 863 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України»
  • Для перевізників: нові Ліцензійні умови Постанова КМУ від 02.12.15 р. № 1001 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом»
  • Для туроператорів: Кабмін роздає Ліцензійні умови Постанова КМУ від 11.11.15 р. № 991 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності»
  • Зміна ціни після отримання авансу: коли виписувати розрахунок коригування Лист ДФСУ від 24.11.15 р. № 24988/6/99-99-19-03-02-15
  • Бонуси покупцям: чи включати до бази обкладення ПДВ? Лист ДФСУ від 24.11.15 р. № 24987/6/99-99-19-03-02-15
  • Понижуючий коефіцієнт з ЄСВ: донарахування до мінзарплати не є перешкодою Лист Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики від 10.11.15 р. № 04-27/10-1785
  • ВРУ на боці ФОП-загальносистемника: оренда державної землі йде до витрат Лист Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики від 10.11.15 р. № 04-27/10-1784
  • Податкова реформа: компромісний варіант Перемогла дружба! Чиновники повідомили, що прийшли до консенсусу та «зліпили» з двох варіантів податкової реформи один. Що ж нам світить тепер? По суті, основні напрямки реформування, запропоновані Мінфіном, збереглися, однак є деякі поступки у ставках податків.
  • «Інфляційні» гірки: індекс за листопад — 102,0 % Лінія індексу споживчих цін нагадує американські гірки: інфляція змінюється дефляцією та навпаки. Індекс інфляції в листопаді 2015 року порівняно з індексом у жовтні 2015 року становив 102,0 %.
  • Зона АТО та непідконтрольні території: нові переліки Кабмін оновив переліки, що визначають зону АТО і непідконтрольні українській владі території: Перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, Перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження та Перелік населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення. У останньому Переліку з’явилися також населені пункти Луганської області, яких раніше не було.
  • Продовжено мораторій на відчуження сільгоспземель Ще на рік (до 01.01.17 р.) продовжили дію земельного мораторію.
  • ДФСУ роз’яснює
  • Календар тижня
  • Подарунки під ялинку: працівникам, партнерам і клієнтам Під Новий рік усі хлопчики та дівчатка, які добре поводилися протягом року, чекають на подарунки від Дідуся Мороза. Для працівників таким добрим чарівником виступає роботодавець. Крім працівників, подарунки під ялинкою можуть знайти клієнти та партнери. А найкращий подарунок для бухгалтера — шпаргалка щодо правильного обліку презентів, які роздаються.
  • «Короткострокові» і «малоцінні» поліпшення орендованого майна Продовжуючи розмову про поліпшення орендованого майна, розпочату в попередньому номері («БТ», 2015, № 49, с. 12), у сьогоднішній статті ми зупинимося на двох проблемних моментах, які зазвичай викликають запитання у практиків. Ітиметься про те, як відобразити в обліку поліпшення за ситуації, коли строк оренди, що залишився, не дотягує до 1 року, і як показати «малоцінні» поліпшення.
  • «Надлишковий» імпортний ПДВ: не слід впадати в паніку Доволі часто при розмитненні імпортного товару митні органи визначають митну вартість товару, спираючись не на договірну вартість, а на свої власні розрахунки. Тому підприємству доводиться сплачути більший розмір імпортного ПДВ, ніж заплановано. Крім того, податківці наполягають, що при продажу цього товару за мінімальну базу оподаткування імпортери мають брати саме митну вартість, а не договірну. Як саме має оподатковуватися таке постачання, ми сьогодні і з’ясуємо.
  • Валютна виручка — відображаємо дохід в обліку Незважаючи на складну ситуацію в економіці, взаємовідносини наших підприємств із закордонними партнерами все одно тривають. Як правило, у зовнішньоекономічних розрахунках засобом платежу є іноземна валюта. Щоб розрахувати суму доходу, експортерам важливо правильно визначити валютний курс. Це дещо ускладнюється вимогою про обов’язковий продаж 75 % отриманої валютної виручки. Про те, як урахувати дохід від експорту товарів, ітиметься в нашій Шпаргалці тижня.
  • «Вихід є завжди!»: виправляємо помилки у ПДВ-додатках У наших попередніх випусках («БТ», 2015, № 47, с. 19; № 48, с. 18) ми приділяли увагу переважно виправленню помилок у самій ПДВ-декларації. Тепер ви вмієте це робити вже із заплющеними очима. Але що як неточність виявилася у додатку до ПДВ-декларації? Зазначимо відразу: нічого страшного в цьому немає. Такі помилки також можна з легкістю підправити. А як саме це зробити, ми розповімо сьогодні.
  • Річний перерахунок ПДФО: як провести у 2015 році Ще один рік добігає кінця. Його підсумки ми підіб’ємо за святковим столом, а ось підсумки утримання ПДФО із сум заробітної плати — у грудні 2015 року. Здогадалися, про що йдеться? Так, про річний перерахунок з ПДФО. Уперше про нього чуєте — тоді неодмінно вивчіть наш матеріал. Добре з ним знайомі з досвіду минулих років — освіжіть у пам’яті порядок його проведення.
  • Індексуємо зарплату за грудень 2015 року Знову у нас на порядку денному щомісячна зарплатна індексація. Цього разу — готові показники для грудня 2015 року.
  • Компенсація за затримку виплати зарплати у грудні 2015 року Держстат опублікував індекс споживчих цін за листопад 2015 року. Цього разу він склав 102 %. Як цей показник вплине на суму грудневої компенсації зарплати за затримку її виплати, розглянемо далі.
  • Відмовити (,) не можна (,) прийняти Старий бухгалтер Берштейн прийшов влаштовуватися на роботу. Кадровик: — Ви нам не підходите. Нам потрібні молоді, амбітні, здатні творчо зростати! Берштейн: — Запишіть мій телефон. Коли з’ясується, що у вас усі амбіційно ростуть, а працювати нікому — зателефонуйте! Що ж, життєва мудрість з анекдоту давно на прикметі у трудового законодавства. Адже його порушенням вважається не тільки утиск прав наявних працівників, але навіть відмова у прийнятті претендентів. Чому і коли, читайте в цій статті.
  • Додаток Д8: чи є сенс подавати? Яку функцію виконує додаток Д8 на сьогодні? Якщо подати скаргу на контрагента, чи завітають до нього з перевіркою?
  • Імпортуємо товар: за яким курсом перераховувати його вартість На яку дату визначати курс при здійсненні імпорту товару: за датою перерахування грошових коштів чи датою оформлення митної декларації (МД)?
  • Веб-сайт, торгівля алкоголем, прийняття звітності
  • Забута винагорода за підсумками року. Відображаємо у звітності з ЄСВ Підприємство не нарахувало винагороду за підсумками роботи у 2013 році двом працівникам. Нарахування буде проведено у грудні 2015 року. Причому одному з них, який був звільнений у січні 2014 року, — на підставі рішення суду, другому (продовжує працювати на підприємстві) — на підставі рішення директора підприємства, оформленого наказом. Як показати таку виплату у звіті з ЄСВ?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі