14.12.2015

Податкова реформа: компромісний варіант

Перемогла дружба! Чиновники повідомили, що прийшли до консенсусу та «зліпили» з двох варіантів податкової реформи один. Що ж нам світить тепер? По суті, основні напрямки реформування, запропоновані Мінфіном, збереглися, однак є деякі поступки у ставках податків.

Так, ставка податку на прибуток і ПДФО з 01.01.16 р. становитиме 18 %, а з 01.01.17 р. — 17 %. Ставку ЄСВ, як і пропонувалося, встановлять на рівні 20 %, при цьому максимальна база нарахування становитиме 25 мінзарплат. Ставка ПДВ залишиться колишньою — 20 % і також незмінним залишиться 7-відсотковий «лікарський» ПДВ.

Сільськогосподарський спецрежим з ПДВ не скасують, а створять перехідний період на 1 рік з для переходу сільгоспвиробників на загальну систему ПДВ-обкладення (75 % сплачується до бюджету, 25 % залишається на спеціальних інвестиційних рахунках для користування платниками податків).

У частині ПДФО залишать уже звичний розмір ПСП — 0,5 мінзарплати, а також продовжать справляння військового збору.

Лояльніше вирішили поставитися і до ЄП: юросіб звідси не виганяють, їх залишать у новоспеченій групі B (в якій об’єднані нинішні групи 2 і 3).

Але знову ж таки, це всього лише плани та обіцянки, повірити в які можна буде тільки після появи підписаного закону.

(За інформацією Національної Ради Реформ від 09.12.15 р., http://reforms.in.ua/sites/default/files/imce/201512 8 final nrc tax reform ua 1.pdf)