21.12.2015

Жени держмито! Оновлено Інструкцію справляння

Наказ Мінфіну України від 09.11.15 р. № 999 «Про затвердження Змін і доповнень до Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита»

Мінфін уніс зміни до Інструкції, затвердженої наказом Мінфіну України від 07.07.12 р. № 811 (далі — Інструкція).

Встановили, що держмито сплачується тільки до місцевих бюджетів — на рахунки органів місцевого самоврядування (без згадки про держбюджет). А надміру/помилково сплачені кошти повертаються згідно з Порядком № 787*.

* Порядок повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну України від 03.09.13 р. № 787.

З Інструкції виключили пп. 5, 6 і 15 гл. 1 розд. V, які встановлювали плату за нотаріальне посвідчення договорів відчуження фізичними особами житлових будинків, квартир, садових ділянок та іншої нерухомості, земельних ділянок і транспортних засобів. Річ у тім, що прописані в Інструкції розцінки за такі нотаріальні дії не відповідали розцінкам, установленим ст. 3 Декрету про держмито**:

** Декрет КМУ «Про державне мито» від 21.01.93 р. № 7-93.

• відчуження будинків, квартир, кімнат, гаражів тощо, а також земельних ділянок — 1 % суми договору, але не менше 1 нмдг (17 грн.);

• транспортних засобів дітям, дружині/чоловіку, батькам — 17 грн., іншим особам — 85 грн.

А ось для посвідчення договорів застави норма тільки з’явилася: держмито справляється виходячи з договірної вартості за ставкою з п.п. «у» п. 3 ст. 3 Декрету про держмито (0,01 % від вартості предмета застави, але в межах 85 — 850 грн.).

Також уточнили, що в усіх органах, які справляють держмито, його сплачують не лише митними марками або через фінустанови, а й через поштові відділення.

Наказ діє з дня опублікування.