№51

Бухгалтерський тиждень, грудень, 2015/№ 51 Інші номери журналу ›
  • Держреєстрація прав на нерухомість: зустрічайте новий Закон Закон України від 26.11.15 р. № 834-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»
  • Держреєстрація бізнесу: з нового року за новим Законом Закон України від 26.11.15 р. № 835-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації...»
  • Індексація грошових доходів: Кабмін оновив правила Постанова КМУ від 09.12.15 р. № 1013 «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів»
  • Бухоблік ПДВ: довгоочікувані зміни в Інструкції Наказ Мінфіну України від 16.11.15 р. № 1025 «Про затвердження змін до Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість»
  • Жени держмито! Оновлено Інструкцію справляння Наказ Мінфіну України від 09.11.15 р. № 999 «Про затвердження Змін і доповнень до Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита»
  • Об'єднання ДПІ та їх наслідки: декларація з роздрібного акцизу Лист ДФСУ від 08.12.15 р. № 26228/6/99-99-19-03-03-15
  • Порожні декларації з ПДВ: ДФСУ дозволила не подавати Лист ДФСУ від 24.11.15 р. № 25043/6/99-99-19-03-02-15
  • Затримка виплати зарплати: АТО — форс-мажор Постанова ВСУ від 11.11.15 р. № 6-2159цс15
  • Реєструє місцева влада — «товстішає» місцевий бюджет Уже з 01.01.16 р. почне діяти новий порядок держреєстрації юросіб, фізосіб-підприємців, громадських формувань і прав на нерухомість (детальніше на с. 4 і 5 номера). Одна з новацій: проводити держреєстрацію зможуть і органи місцевого самоврядування, і місцеві держадміністрації.
  • Зміна відомостей про юрособу — потрібні оригінали При внесенні змін до відомостей про юрособу, що містяться в ЄДР, а також змін до установчих документів юрособи більше не можна подавати ксерокопії рішень уповноваженого органу управління юрособи.
  • Кворум зборів ТОВ знизили У ст. 60 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII у черговий раз змінили кворум загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю.
  • План комплексних перевірок на 2016 рік Мінекономрозвитку затвердило план комплексних планових заходів державного нагляду (контролю) на 2016 рік.
  • Святковий графік роботи банків Свого часу КМУ надав свої щорічні рекомендації щодо перенесення свят у 2016 році («БТ», 2015, № 47, с. 5 і 38). Тепер НБУ надав графік роботи банків на час новорічних свят.
  • Підтверджуємо пенсійний стаж без трудової книжки Кабмін уніс поправки до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою КМУ від 12.08.93 р. № 637.
  • Алкоголь не потрібно сертифікувати З Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні*, виключили алкогольні напої: вина виноградні, плодові, шампанські та ігристі, інші напої зброджені міцністю від 8,5 % об., горілки, горілки особливі, лікеро-горілчані та інші алкогольні напої, коньяки, коньячні напої, спирти: спирт етиловий ректифікований із меляси, спирт етиловий ректифікований (крім медичних цілей та фармацевтичної промисловості).
  • Календар тижня
  • Хоровод навколо ялинки: новорічний корпоратив для працівників У дитинстві ми завжди усі з нетерпінням чекали на новорічний ранок та зустріч з Дідом Морозом: готували наряди, вчили напам’ять вірші та розучували танці. Діти ростуть, а разом з ними і дитячі свята. Тепер такі свята називають корпоративами. Крім передчуття новорічних чарів, спілкування в неформальній обстановці єднає колектив. Новорічний корпоратив якраз є слушним приводом для цього. Розслабитися на святі зможе й бухгалтер, адже завдяки нашій статті він без помилок проведе облік витрат на корпоратив.
  • Оновлений Витяг із СЕА: аналізуємо кожну складову Від змін можна втратити розум, особливо якщо говорити про становище платників ПДВ у 2015 році. Таку характеристику можна дати і Витягу з СЕА. Розпочавши свій шлях з форми J/F1401201, він поступово удосконалювався, убираючи в себе новації, що вносилися до роботи СЕА. І ось знову, не чекаючи внесення нових поправок до ПКУ, податківці вирішили поліпшити цей документ. Як він виглядає сьогодні та що являє собою кожна його складова — тема сьогоднішньої розмови.
  • Забезпечення та резерви: на межі «2015/2016» Кожне підприємство, особливо за нинішніх, іноді нестабільних економічних умов, намагається передбачити значні витрати та втрати, які воно може понести в майбутньому. Для цього відповідні кошти резервують завчасно. Про те, як обліковувати забезпечення та резерви наприкінці звітного року, читайте далі.
  • Нові правила бухобліку ПДВ Платники ПДВ часто стикаються з труднощами при відображенні кореспонденцій за цим податком. Нещодавно до профільної Інструкції № 141 були внесені зміни наказом № 1025 (див. с. 6 цього номера), підлаштовані під новий порядок адміністрування ПДВ. У зв’язку з цим у сьогоднішній Шпаргалці ми наведемо найпоширеніші бухоблікові кореспонденції з ПДВ з урахуванням запропонованих Мінфіном новацій.
  • Приміщення в багатоповерхівці: коли, хто і як сплачує земельний податок Приміщення в багатоквартирних будинках використовують не тільки за основним призначенням — для проживання, а й для виконання інших функцій, наприклад у господарській діяльності, як офіси, торговельні точки, місця надання побутових послуг тощо. Про те, які саме приміщення, що знаходяться у багатоквартирному будинку, можна законно використовувати у господарській діяльності, а також як сплатити земельний податок за такі приміщення, поговоримо далі.
  • ГБО для фізосіб: як отримати податкову знижку Нещодавно ми детально розповідали про те, як документально оформити та облікувати витрати на встановлення газобалонного обладнання (ГБО) на автомобіль (див. «БТ», 2015, № 48, с. 34 та № 49, с. 27). Сьогодні ж пригадаємо і про простих фізосіб-автовласників, яких чимало серед наших читачів. Адже особисті автомобілі переобладнуються не рідше автомобілів корпоративних. При цьому вигода фізосіб не тільки в тому, що ГБО обіцяє істотну економію витрат на паливо. Звичайні громадяни мають право на додатковий бонус — вартість установлення ГБО можна включити до податкової знижки та повернути частину сплаченого за рік ПДФО. Хто і при виконанні яких умов має право на податкову ГБО-знижку? Що потрібно зробити для її отримання? Які документи вам для цього знадобляться? Відповіді — у цій статті.
  • Допомога по безробіттю: тонкощі розрахунку Ви втратили роботу? Без паніки! Це, звичайно, стрес, але ще не привід «прибрати вітрила». Тим більше, що цілком реально отримати фінансову підтримку від держави на період пошуку нового місця роботи. Сьогодні ми постараємося детально розповісти про допомогу по безробіттю, а точніше про те, як вона обчислюється.
  • Строковий трудовий договір: укладаємо/розриваємо та про КЗпП не забуваємо Строкові трудові договори є принадливими для роботодавця. Адже вони дозволяють тримати працівника «в тонусі». Погано працюєш — скажу тобі «прощавай», як тільки закінчиться строк трудового договору. Добре — працюватимемо разом далі. Але чи завжди їх укладення є виправданим? Скільки разів такий договір можна переукладати? Давайте розбиратися.
  • Нові правила індексації: передноворічний сюрприз Прагнучи до досконалості, Кабмін вирішив вкотре перекроїти «індексаційні» правила (див с. 5). Зміни набули чинності з 15.12.15 р., але застосовувати їх необхідно з 1 грудня. Крім того, окремий сюрприз уряд підніс бюджетникам… Що ж такого приготував КМУ: карамельку чи інше слово на літеру «к»? Знайомимося з документом разом.
  • Перейменували вулицю: дії підприємства Назву вулиці «прописки» офісу вашого підприємства «декомунізували»? Або, більше того, перейменували населений пункт? Ми розповімо, як діяти та куди «сурмити» в такій ситуації.
  • Поворотну фіндопомогу не повернули після закінчення 365 днів: чи буде дохід Коли виникає дохід у разі отримання поворотної фінансової допомоги (ПФД)? Чи потрібно переоформляти договір, укладений на 1 рік, якщо суму ПФД не повернули протягом 365 днів?
  • Середній заробіток строковиків: оподаткування та відображення у звітності На підприємстві є працівник, якого призвали на строкову військову службу. Згідно з діючим законодавством за ним зберігаються середній заробіток та посада. Підприємство подало звіт про фактичні витрати на виплату компенсації з бюджету середнього заробітку працівникам до органу соціального захисту населення. Як оподатковуються суми середнього заробітку строковика, які компенсуються установі, та як вони відображаються у відповідній звітності?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі