21.12.2015

Порожні декларації з ПДВ: ДФСУ дозволила не подавати

Лист ДФСУ від 24.11.15 р. № 25043/6/99-99-19-03-02-15

Податківці нарешті розгледіли в  п. 49.2 ПКУ підстави для звільнення від подання порожніх ПДВ-декларацій. Поки що йдеться тільки про ПДВ, але це вже початок.

Нагадаємо: платник податків зобов’язаний за кожний звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або за наявності показників, що підлягають декларуванню, подавати податкові декларації за кожним окремим податком, платником якого він є.

Також у  п. 9 розд. III Порядку № 966* передбачено, що декларація з ПДВ подається платником незалежно від того, провадив він господарську діяльність у звітному періоді чи ні.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну України від 23.09.14 р. № 966.

Висновок ДФСУ: якщо платник податків госпдіяльність протягом звітного (податкового) періоду не провадив, однак має суми від’ємного значення попередніх періодів, які потрібно відобразити в декларації звітного (податкового) періоду, то подавати декларацію потрібно.

Якщо ж госпдіяльність не провадилася та немає показників для декларування (у тому числі суми від’ємного значення попередніх періодів), то ПДВ-декларацію за такий звітний (податковий) період можна не подавати на підставі п. 49.2 ПКУ.

Це означає, що декларації з прокресленнями або «пустушки» подавати не обов’язково.

Зауважимо: стосовно інших податків контролери поки що поводяться не так лояльно. Наприклад, для ППЄПів і ЮРЄПів у консультаціях з категорій 107.08 і 108.05 ЗІР ДФСУ роз’яснюють, що потрібно подавати декларації з єдиного податку, навіть якщо показників немає. Однак тут вагомим аргументом є п. 40.1 ПКУ, який приписує застосовувати спеціальний порядок для єдиноподатників.