21.12.2015

Затримка виплати зарплати: АТО — форс-мажор

Постанова ВСУ від 11.11.15 р. № 6-2159цс15

Звільнений працівник звернувся до суду з позовом до колишнього роботодавця: вимагає виплатити йому борг за зарплатою, середній заробіток за час затримки остаточного розрахунку та компенсацію за моральну шкоду.

Нагадаємо: тут діють норми ст. 116 і  117 КЗпП, згідно з якими, якщо роботодавець не проводить остаточний розрахунок з працівником у день звільнення, то повинен відшкодувати йому середній заробіток за весь час затримки розрахунку. Але це тільки за відсутності спору. У нашій ситуації спір є — у суді.

Отже, суди першої, апеляційної та касаційної інстанцій стали на бік звільненого працівника. Але при цьому вони не врахували дуже важливу деталь: підприємство знаходиться в зоні проведення АТО, що підтверджує сертифікат Торгово-промислової палати (ТПП) про визнання форс-мажорних обставин. Саме цей документ спонукав Верховний Суд України стати на бік роботодавця і відмовити працівнику у стягненні середнього заробітку за затримку виплати та компенсації за моральну шкоду.

Згідно із сертифікатом ТПП терористичні акти, диверсії, загарбання будівель і споруд, захоплення заручників, блокування та пошкодження об’єктів транспортної системи, відсутність ефективного контролю органів державної влади України в зоні проведення АТО роблять неможливим проведення розрахунків з оплати праці. Тобто дійсно настали обставини непереборної сили, які свідчать про наявність загрози виникнення/накопичення податкового боргу і є підставою для відстрочення грошових зобов’язань.

Нагадаємо: сертифікат ТПП є єдиним документом, що підтверджує форс-мажор (обставини непереборної сили) і надає право на відстрочення подання звітності та сплати податків, а також на невиконання договірних і трудових зобов’язань.