28.12.2015

Виїзна перевірка у фіскалів «дома»: якщо не знайшли платника податків

Ухвала ВАдСУ від 02.12.15 р. № К/800/15421/14

Податківці прийшли з перевіркою, однак не знайшли платника податків за вказаним місцезнаходженням. Єдиним правильним, на їх думку, виходом було провести позапланову виїзну перевірку за місцезнаходженням податкового органу. Саме це вони і зробили та за підсумками винесли податкове повідомлення-рішення (ППР). Платник податків просить визнати протиправним і скасувати таке ППР.

Справа дійшла до Вищого адмінсуду України (ВАдСУ).

ВАдСУ став на бік платника податків і дійшов висновку, що податковий орган не має повноважень на проведення виїзної позапланової перевірки за місцезнаходженням податкового органу та складання за її результатами акта. Є декілька аргументів, які можна використати як універсальні:

• податківці мають право проводити документальну позапланову перевірку лише у разі, коли платнику податків до початку її проведення вручено під підпис копію наказу про проведення перевірки ( п. 78.4 ПКУ). Той факт, що платника податків немає за зазначеною юридичною адресою, не надає права порушувати встановлений порядок проведення перевірки;

• податківці повинні провести цілу низку пошукових заходів для встановлення істинного місцезнаходження платника податків згідно з Положенням № 336* і Порядком № 1588**. Зауважимо, що цей аргумент часто використовують, щоб оскаржити анулювання ПДВ-реєстрації внаслідок відсутності за місцезнаходженням.

* Положення про організацію взаємодії підрозділів податкової міліції з іншими структурними підрозділами органів державної податкової служби для встановлення місцезнаходження платника податків, затверджене наказом ДПАУ від 17.05.10 р. № 336.

** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.11 р. № 1588.