27.07.2015

Калейдоскоп документів

Працівник-студент: нова форма Довідки-виклику

Міносвіти перезатвердило декілька форм документів з підготовки фахівців у вищих навчальних закладах. Серед них Довідка-виклик для складання державних іспитів (№ Н-4.02) і Довідка-виклик для виконання дипломного проекту (роботи) (№ Н-4.03).

Нагадаємо, цей документ є підставою для того, щоб надати працівнику-студенту додаткову оплачувану відпустку згідно зі ст. 215 220 КЗпПі ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

(Наказ МОН України від 02.07.15 р. № 705, діє з дня опублікування)

Перехідні лікарняні за новими правилами

У статті «Розрахунок лікарняних і декретних по-новому: перемога розуму»! («БН», 2015, 28, с. 17) ви в усіх подробицях довідалися про нові правила обчислення допомоги по тимчасовій непрацездатності і вагітності та пологах. Там же ми зазначили, що нові правила потрібно застосовувати для страхових випадків, які настали з 4 липня 2015 року. А для страхових випадків, які настали до цієї дати, обчислювати середню зарплату для розрахунку лікарняних потрібно без урахування поправок, унесених постановою КМУ від 26.06.15 р. № 439.

Тепер це офіційно підтвердив Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності.

(Лист ФТВП від 07.07.15 р. № 2.4-17-1112)

Роботодавців повідомлять про призов працівника та звільнення зі служби

Унесли поправки до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

Тут прописали, що про призов громадян на військову службу військкомати письмово повідомляють підприємства, установи та організації, в яких такі громадяни працювали. Потім не пізніше наступного дня після взяття на військовий облік громадян, звільнених з військової служби, військкомати письмово повідомляють роботодавців, у яких до призову на військову службу ці громадяни працювали, про підставу звільнення з військової служби, строк військової служби, який зараховується до страхового стажу, стаж роботи, а також про день взяття їх на облік, у тому числі про причини перевищення строків взяття на військовий облік.

(Указ Президента від 14.07.15 р. № 417/2015, діє з 16.07.15 р.)

«Алко-тютюнові» ліцензії: чергові спрощення

Ліцензії на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів видаються Мінекономрозвитку та торгівлі України без погодження з ДФСУ.

Також для отримання ліцензії не потрібно подавати довідку про надходження плати за ліцензію до бюджету. Пам’ятайте: внести плату за видачу ліцензії потрібно не пізніше 10 робочих днів з дня отримання повідомлення про прийняття рішення про видачу ліцензії. Підтвердження — копія квитанції банку, платіжного доручення з позначкою банку, квитанція з платіжного термінала, чек з поштового відділення (ст. 14 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.15 р. № № 222-VIII).

(Наказ Мінекономрозвитку України від 03.07.15 р. № 713, діє з дня опублікування)