08.06.2015

Валютний та ювелірний збори в ПФУ: порядок сплати підігнали під закон

Постанова КМУ від 27.05.15 р. № 331 «Про внесення змін до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій»
без названия
  • Закон про податкову реформу від 28.12.14 р. № 71-VIII уніс масштабні поправки до законодавства, у тому числі й щодо адміністрування валютного та ювелірного пенсійних зборів. І от, нарешті, через півроку відповідні поправки внесли до Порядку сплати пенсійного збору.

    Валютний збір до ПФУ. Його сплачують лише фізособи, які здійснюють операції з купівлі інвалюти в готівковій формі (крім фізосіб, які купують інвалюту для погашення кредитів). Нагадаємо: розмір ставки збору — 2 % від об’єкта оподаткування. Збір нараховує, утримує та перераховує до бюджету сам банк (фінустанова) при здійсненні операції. Сума сплаченого збору зазначається у квитанції на здійснення валютно-обмінних операцій.

    Ювелірний збір до ПФУ. Його сплачують фізособи та госпсуб’єкти, які подають ювелірні та побутові вироби з дорогоцінного каміння на клеймування державним пробірним клеймом до держпідприємств пробірного контролю (раніше — при реалізації ювелірних виробів із золота (крім обручок), платини та дорогоцінного каміння).

    Об’єкт оподаткування — вартість основного дорогоцінного металу (золото, срібло, платина, паладій) в перерахунку на вагу чистого металу, який міститься в сплаві і з якого виготовлений ювелірний або побутовий виріб, визначена за офіційним курсом НБУ на банківські метали на момент подання платником збору виробу на клеймування на держпідприємство. Нагадаємо: розмір ставки — 10 % від об’єкта оподаткування.

    Звіт про нарахування (утриманні) і сплату ювелірного збору подають в органи ПФУ самі казенні підприємства пробірного контролю (а не платники збору).

    Також відновили форми звітів з валютного та ювелірного пенсійних зборів.

    Постанова діє з дня публікації.