№23

Бухгалтерський тиждень, червень, 2015/№ 23 Інші номери журналу ›
  • «Усе для перемоги»: скасування ПДВ та ввізного мита для оборонних товарів Закон України від 23.04.15 р. № 365-VIII «Про внесення змін до статті 287 Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для забезпечення виконання державних контрактів з оборонного замовлення та договорів на постачання продукції оборонного призначення» Закон України від 23.04.15 р. № 366-VIII «Про внесення зміни до статті 197 Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для забезпечення виконання державних контрактів з оборонного замовлення та договорів на постачання продукції оборонного призначення»
  • Валютний та ювелірний збори в ПФУ: порядок сплати підігнали під закон Постанова КМУ від 27.05.15 р. № 331 «Про внесення змін до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій»
  • Стартувала «лікарська» ПДВ-пільга для зони АТО Розпорядження Кабміну України від 27.05.15 р. № 544-р «Про обсяги лікарських засобів та медичних виробів, операції з ввезення яких на митну територію України і постачання на митній території України звільняються від обкладення податком на додану вартість на період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану»
  • Протоколи Держфінмоніторингу: порушення за бенефіціарами теж «у строю» Наказ Мінфіну України від 27.04.15 р. № 465 «Про затвердження Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення Державною службою фінансового моніторингу України»
  • Земельний податок: пільги, установлені протягом року, діють з дати їх затвердження Наказ ДФСУ від 28.05.15 р. № 379 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування пільг із сплати земельного податку, встановлених відповідним рішенням органу місцевого самоврядування»
  • Знову про середній заробіток мобілізованих: заповнюємо ЄСВ-звіт з компенсацією і без неї Лист ДФСУ від 13.05.15 р. № 16781/7/99-99-17-03-01-17
  • Пенсіонер-підприємець теж підпадає під урізання пенсії Лист ПФУ від 22.04.15 р. № 24480/02-20
  • Середній заробіток мобілізованих: суд «ЗА» ПДФО-звільнення Постанова Чернігівського окружного адміністративного суду від 13.05.15 р. у справі № 825/1361/15-а
  • КМУ обновив «пожежну» декларацію Кабмін уніс поправки до Порядку подання та реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки.
  • Продукції, що сертифікується, стане менше З Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, затвердженого наказом Держкомітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01.02.05 р. № 28, вилучили низку розділів.
  • Заборгованість за дивідендами можна стягнути через нотаріуса Кабмін доповнив Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів. Тепер за виконавчим написом нотаріуса можуть стягнути і заборгованість з виплати дивідендів.
  • Поповнення в сім’ї платіжних систем: Webmoney легалізувалася Нацбанк рапортує: Webmoney.UA стала внутрішньодержавною платіжною системою.
  • Календар тижня
  • Сезонна виїзна торгівля: основні правила Виїзна торгівля є досить поширеним видом підприємницької діяльності. Так, не встигла на вулиці встановитися гарна погода, як у місцях масового відпочинку громадян (уздовж автомобільних доріг, поблизу закладів ресторанного господарства, у парках тощо), як гриби після дощу, з’являються літні кафе та різноманітні точки для сезонного продажу товарів. Про те, що слід враховувати, здійснюючи таку торгівлю, ми поговоримо сьогодні.
  • Не стільки пива, скільки дива, або Торгівля пивом за «алкогольними правилами» З 01.07.15 р. пиво увіллється в когорту алкогольних напоїв. Ця подія не тільки переверне з ніг на голову спокійне життя торговців пивом, а й змусить їх зовсім по-іншому організовувати торгівлю таким товаром. Доведеться придбати РРО, обзавестися ліцензією тощо, тобто дотримуватися тих самих правил, що і при реалізації алкоголю. Про особливості реалізації пива як алкогольного напою поговоримо далі.
  • Здаємо майно в оренду: як відобразити в бухобліку Зараз усе більше підприємств заробляють на здаванні майна в оперативну оренду. Для одних оренда — це основний вид діяльності, для інших — один з напрямів отримання додаткового прибутку. Усі ці особливості впливають на облік орендних операцій у орендодавця, про що ми сьогодні й поговоримо.
  • Отримали рішення за результатами перевірки: відображаємо у ПДВ-декларації Погодьтеся, заповнення бухгалтером ПДВ-звітності у 2015 році можна порівняти лише з розмінуванням сапером мінного поля. Стільки змін було за цей період, що голова йде обертом. У таких ситуаціях податківці особливо «не дрімають». Вони прагнуть виявити всі ваші недоліки. І хоча контролерів стримує мораторій, установлений Законом № 71, але повністю заборонити їм перевіряти платників ПДВ не можна. От про те, які саме перевірки чекають платників ПДВ і як відобразити їх результат у ПДВ-декларації, ми сьогодні й поговоримо.
  • Ділимося прибутком з державою: платимо держдивіденди Не секрет, що держава може здійснювати господарську діяльність шляхом створення державних підприємств або участі у звичайних підприємствах (госптовариствах). Такі госпсуб’єкти в добровільно-примусовому порядку повинні ділитися отриманим прибутком з державою: платити так звані держдивіденди. У цій статті ми коротко нагадаємо основні правила сплати держдивідендів та відображення їх у звітності.
  • Заповнюємо Звіт з ЄСВ: упроваджуємо теорію в практику З оновленою версією Звіту за формою № Д4 ви ознайомилися в минулому номері «БТ». Але теорія без практики мертва… Тому сьогодні давайте з вами розберемо на конкретних прикладах, як відображати в цьому Звіті період щорічної і АТО-відпустки, відпускні та компенсацію за невикористану відпустку.
  • Працівник змінив ім’я: дії кадрової служби Працівник змінив прізвище, ім’я або по батькові. Як відобразити таку подію в кадрових і бухгалтерських документах підприємства? Давайте розбиратися. Але перш ніж взятися безпосередньо до дій кадрової служби, зупинимося на діях самого працівника.
  • «Непрофільна» діяльність ФОП: як уникнути проблем Досить часто, реалізовуючи товари контрагентам (СПД та ФО), ФОП паралельно надає платні супутні послуги (щодо пакування, доставки і т. д.). Начебто це логічне доповнення до основного виду діяльності — торгівлі. Але відомості про те, що ФОП займається такими видами діяльності, як правило, не внесені в ЄДР. Чи небезпечна така «непрофільна» діяльність для ФОП на ЗС, читайте в цій статті.
  • Компенсація додаткових витрат з оренди Підприємство здає приміщення в оренду. У нас є додаткові витрати, пов’язані з орендою (прибирання приміщення, освітлення, опалювання). Чи можемо ми виставити окремий рахунок орендарю на компенсацію цих витрат та як їх розрахувати? Як це відобразити в обліку?
  • Алгоритм повернення надміру сплачених авансових внесків з податку на прибуток Протягом 2014 року підприємство сплачувало авансові внески з податку на прибуток (ПНП). Але в тому році через фінансову кризу його діяльність була призупинена. Криза перекинулася і на 2015 рік. У результаті цього за особовим рахунком підприємства рахується переплата з авансових внесків. Як повернути суму переплати на поточний рахунок підприємства?
  • ППЄПам-перевізникам: квиток видавай — РРО не застосовуй Чи зобов’язані ППЄПи груп 2 і 3, які займаються перевезеннями пасажирів, застосовувати РРО з 01.07.15 р. і з 01.01.16 р.?
  • Гранична чисельність працівників у єдиноподатника ФОП на ЄП групи 2 уклав 10 трудових договорів. Але один працівник був призваний на військову службу у зв’язку з мобілізацією, а інший «утік». Тому ФОП почав іноді залучати до виконання робіт сторонніх громадян (не ФОП) за договорами підряду (1 — 2 людини протягом місяця). Чи перевищує у цьому випадку ФОП на ЄП допустиму чисельність працівників — 10 осіб? Чи можна не брати в розрахунок відсутніх працівників, наприклад мобілізованого і прогульника?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі