08.06.2015

Стартувала «лікарська» ПДВ-пільга для зони АТО

Розпорядження Кабміну України від 27.05.15 р. № 544-р «Про обсяги лікарських засобів та медичних виробів, операції з ввезення яких на митну територію України і постачання на митній території України звільняються від обкладення податком на додану вартість на період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану»
без названия
  • Нагадаємо: ще в липні минулого року ВРУ Законом № 1561* звільнила від обкладення ПДВ постачання на території України та ввезення в Україну лікарських засобів і медвиробів, оподатковуваних за ставкою ПДВ 7 % (абз. «в» п. 193.1 ПКУ). Але не всіх, а призначених для використання закладами охорони здоров’я та учасниками АТО для надання меддопомоги постраждалим (п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

    * Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціальних засобів індивідуального захисту та лікарських засобів» від 01.07.14 р. № 1561-VII.

    Проте для того, щоб така пільга «запрацювала», була необхідна одна деталь — КМУ необхідно було встановити перелік та обсяг тих лікзасобів і медвиробів, які потраплять під це звільнення.

    І року не минуло, як це сталося. КМУ нарешті-таки ухвалив довгоочікуваний документ. Сказати, щоб він вийшов об’ємним, не можна. Усього:

    • 5 позицій у переліку лікарських засобів (серед них один знеболюючий засіб, декілька антибактеріальних, один протизапальний);

    • 8 позицій у переліку медвиробів (в основному для зупинки кровотечі).

    От і все. Здавалося б, повинні були потішити обсяги, але й тут не все так весело. Перше місце за обсягом зайняли знеболюючі лікзасоби та медичні рукавички. Друге — пластир і «зеленка». При цьому кількість засобів для зупинки крові перевищила у 20 разів кількість самих антибактеріальних і протизапальних засобів.

    Але незважаючи на це, ПДВ-пільга все ж стартувала.

    Розпорядження набуло чинності 27.05.15 р.