15.06.2015

Дві ПН на одну поставку товару неплатніку ПДВ: усуваємо задвоєння

Помилково виписали дві податкові накладні (ПН) з одними і тими ж даними на неплатника ПДВ і зареєстрували їх обидві з різними номерами в ЄРПН. Як уникнути задвоєння суми податкових зобов’язань?

Щоб виправити таку помилку, платнику ПДВ потрібно анулювати одну з ПН, виписаних на неплатника ПДВ. Для цього вам слід скласти розрахунок коригування (РК) до такої ПН. Робити це потрібно за правилами, передбаченими для повернення товарів. Як саме виписати такий РК, читайте у «БТ», 2015, № 18 — 19, с. 15. Єдина особливість — причиною коригування буде виправлення помилки, а не повернення товару. Про це ви маєте вказати у гр. 2 РК.

Таким чином, по суті, ви виправляєте помилку, але технічно це виглядає як повернення товару. Не лякайтеся того, що на таку операцію (повернення) у вас немає первинних документів. Адже первинних документів для складання ПН на повторне постачання неплатнику у вас теж не було.

Виписаний РК слід зареєструвати у ЄРПН. При цьому, незважаючи на те, що РК виписується на зменшення суми ПДВ, реєструвати його в ЄРПН має продавець, а не покупець. Річ у тім, що у помилковій ПН у ролі покупця виступає неплатник ПДВ (п. 12 Порядку № 957). А тому в цьому випадку «зменшувальний» РК реєструє саме продавець.

Заповнюючи ПДВ-декларацію, операції, яких не було, можна не вказувати. Однак, щоб уникнути зайвих запитань контролерів щодо розбіжностей між даними декларації та ЄРПН, краще включити всі ПН та РК.

Зазначені дані обов’язково розшифровуєте в додатку Д1 до ПДВ-декларації.

Крім цього, якщо і ПН, і РК виписані та зареєстровані в одному періоді, то у декларації з ПДВ операції за цими документами (з продажу та коригування) відображаєте окремо (у ряд. 1 і 8 декларації відповідно). Тобто «згортати» їх не можна (виняток — повернення в роздрібній торгівлі).