29.06.2015

«Утром — деньги, вечером — стулья»: як виплатити середній заробіток мобілізованих

Лист Мінсоцполітики України від 07.05.15 р. № 525/13/84-15

Як правильно виплачувати середній заробіток мобілізованому працівнику: після отримання компенсації з бюджету чи не чекаючи на неї, тобто зі своєї кишені? Відповідь на це запитання доводиться шукати, як мовиться, зі свічками.

У листі, що коментується, Мінсоцполітики зазначає: роботодавці повинні нарахувати та виплатити збережений середній заробіток мобілізованим працівникам у строки, установлені ст. 115 КЗпП. Нагадаємо, у цій статті йдеться про строки для виплати зарплати: не менше 2 разів на місяць через проміжок часу не більше 16 календарних днів і не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який проводиться виплата.

При цьому трудове Міністерство уточнює, що в ці строки потрібно здійснити фактичні витрати (згідно з  Порядком № 105*). Інакше кажучи, Мінсоцполітики є прибічником такого варіанта: спочатку роботодавець виплачує середній заробіток, потім подає звіт про фактичні витрати (до органу соцзахисту щомісяця до 15-го числа) та отримує компенсацію своїх витрат з бюджету.

* Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 04.03.15 р. № 105.

Нагадаємо: фіскали дотримуються протилежної думки та вважають, що потрібно дочекатися компенсації з бюджету. На їх думку, не обкладаються ПДФО лише компенсаційні виплати з бюджету, які виплачуються працівнику після надходження на рахунок роботодавця. Про цю проблему ви могли прочитати у «БТ», 2015, № 22, с. 31.