11.05.2015

Форма № 2ТП-водгосп: оновлено правила подання

Наказ Мінекології від 16.03.15 р. № 78 «Про затвердження Порядку ведення державного обліку водокористування»

Наказом, що коментується, екологи вирішили оновити правила обліку водокористувачів та форму звітності № 2ТП-водгосп (річна) «Звіт про використання води». Наведемо найбільш значущі зміни.

1. Розширено коло осіб, які мають подавати цю форму. Це, зокрема, водокористувачі, які:

• здійснюють забір води із поверхневих та підземних водних об’єктів, в обсязі від 20 куб. м води на добу (у середньому протягом календарного року).

Увага! Раніше такі особи повинні були подавати цю звітність тільки у випадку, якщо за добу вони використовують воду у обсязі 50 куб. м на добу і більше. Зниження такої межі в рази збільшить кількість респондентів, які мають подавати таку звітність;

• забирають воду з водопровідних мереж або інших систем водопостачання в обсязі від 20 куб. м води на добу (у середньому протягом календарного року) і передають зворотні (стічні) води до систем водовідведення;

• забирають воду для зрошення в обсязі від 20 куб. м води на добу (у середньому протягом зрошувального періоду);

• мають сезонний режим роботи та забирають воду в обсязі від 20 куб. м води на добу (у середньому протягом сезону в межах календарного року);

• мають оборотні системи водопостачання загальною потужністю 1000 куб. м води на добу і більше незалежно від кількості забраної (отриманої) води;

• використовують воду для виробництва напоїв незалежно від кількості води;

• віднесені до галузі гідроенергетики;

• користуються водними об’єктами для рибогосподарських потреб (крім суден флоту рибної промисловості).

2. Змінено періодичність подання цієї звітності. Форму № 2ТП-водгосп слід подавати не щокварталу, а раз на рік. Відразу виникає запитання: як подавати звітність у 2015 році?

Наказ Держстату від 30.09.97 р.
№ 230
, яким затверджено стару форму № 2ТП-водгосп, втратив чинність 30.04.15 р. (наказ Держстату від 23.03.15 р. № 79). Тож подавати стару форму вже не потрібно.

3. Підкориговано строк подання звіту. Нагадаємо, що водокористувачі подавали:

оригінал старої форми № 2ТП-водгосп не пізніше 5-го числа, наступного за звітним кварталом, до органів Держводагентства;

копію до органу ДФСУ разом із декларацією з рентної плати за спецводокористування (п.п. 255.11.19 ПКУ).

Нову форму № 2ТП-водгосп звіту слід буде подавати не пізніше 1 лютого наступного за звітним року організації, що належать до сфери управління Держводагентства, за місцем здійснення водокористування.

У п. 1.11 Порядку передбачено, що копії звіту за формою № 2ТП-водгосп з відміткою про одержання (штампом організації, що прийняла звіт, та датою прийняття) подаються платниками рентної плати за спеціальне використання води разом з податковими деклараціями зазначеного збору до територіальних органів ДФС.

Зауважимо! Як і раніше, у п.п. 255.11.19 ПКУ залишилась вимога про необхідність подавати копії статистичної звітності із використання води до органів ДФСУ при кожному поданні декларації з рентної плати за спецводокористування, тобто щокварталу. Очевидно, що оскільки форма № 2ТП-водгосп стала річною, то її слід подавати тільки один раз разом із річною декларацією, а не щокварталу (дані ж у річній формі не змінюватимуться протягом року, тому немає резону подавати її щокварталу). Контролери не мають права вимагати, щоб ви подавали річну форму статзвітності, але з квартальними даними.

Правила заповнення звітності залишилися незмінними, за винятком деяких невеликих лінгвістичних правок у назвах таблиць і граф цієї форми. Тому зупинятися на них не будемо.

Наказ, що коментується, набрав чинності 30.04.15 р.