№18-19

Бухгалтерський тиждень, травень, 2015/№ 18-19 Інші номери журналу ›
  • Нова звітність з ЄСВ: подаємо за травень Наказ Мінфіну України від 14.04.15 р. № 435 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»
  • Форма № 2ТП-водгосп: оновлено правила подання Наказ Мінекології від 16.03.15 р. № 78 «Про затвердження Порядку ведення державного обліку водокористування»
  • Новий Держреєстр РРО: нарешті відповідає законодавству Наказ ДФСУ від 27.04.15 р. № 302 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій»
  • Авансові внески з рентної плати: рекомендації від ДФСУ Лист ДФСУ від 29.04.15 р. № 15542/7/99-99-15-04-01-17
  • Лікарняні-2015: різні джерела — різні розміри? Лист Мінсоцполітики України від 12.03.15 р. № 170/18/99-15 Лист Виконавчої дирекції ФТВП від 06.03.15 р. № 5.2-32-488
  • Податкова накладна на електроенергію: щодекадне складання Лист ДФСУ від 23.02.15 р. № 3706/6/99-99-19-03-02-15
  • ВГСУ узагальнив судову практику, оглядаючись на вищу інстанцію Інформаційний лист ВГСУ від 20.04.15 р. № 01-06/631/15
  • Оновлено реєстраційні картки для юросіб Мін’юст виклав у новій редакції реєстраційні картки для юросіб форм 1, 2, 4 і 16. Відмінність пов’язана із Законом України від 12.02.15 р. № 198-VIII, який замінив поняття «кінцевий вигодонабувач» на поняття «кінцевий бенефіціарний власник (контролер)».
  • За відомостями з ЄДР звертаємося до Мін’юсту Мін’юст перезатвердив Порядок надання відомостей з Єдиного держреєстру юросіб і фізосіб-підприємців (ЄДР), а заразом зазначив, що електронні витяги, виписки та довідки з ЄДР мають однакову юридичну силу з паперовими.
  • Новий Порядок фінмоніторингу Мінфін перезатвердив Порядок розгляду Держслужбою фінмоніторингу України справ про порушення вимог законодавства, що регулює діяльність у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдження зброї масового знищення, і застосування санкцій.
  • Вода для госппотреб: ренту платити потрібно Пункт 255.2 ПКУ звільняє від сплати рентної плати за спецводокористування, зокрема, юросіб і ФОП, платників єдиного податку, які використовують воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб.
  • «Чорнобильські» відпустки: за минулий рік ще нададуть З 01.01.15 р. Закон України від 28.12.14 р. № 76-VIII виключив поняття зони посиленого радіоекологічного контролю, забрудненої внаслідок катастрофи на ЧАЕС. У зв’язку з цим урізають чорнобильські гарантії, у тому числі й «подовжені» щорічні відпустки (згідно зі ст. 47 Закону України від 28.02.91 р. № 796-XII).
  • Календар тижня
  • Реєстраційний ліміт збільшили заднім числом: як і коли ним можна скористатися Суми «старого» від’ємного значення з ПДВ, заявлені у рядку «а» додатка Д2 лютневої декларації, збільшили реєстраційний ліміт 31.03.15 р. Про це стало відомо наприкінці деклараційної кампанії за березень. Очевидно, що цей бонус платники ПДВ отримали заднім числом. Такі «радісні» новини відразу викликали цілу низку проблем у платників ПДВ, адже цю суму потрібно було включити до податкового кредиту. Як їх вирішити, читайте далі.
  • Повернення товарів: складаємо розрахунок коригування Останнім часом так багато уваги приділялося новим правилам виправлення помилок у податкових накладних (ПН), що на задньому плані залишився «класичний» розрахунок коригування (РК). Адже в період гострого браку грошових коштів повернення товару не є поодиноким явищем. Тому сьогодні ми нагадаємо, як складати цей документ, і розповімо про особливості реєстрації його в ЄРПН.
  • «Зменшуючий» РК зареєстрував постачальник: якими будуть наслідки З 01.02.15 р. запрацював новий порядок реєстрації РК в ЄРПН, згідно з яким коригування ПЗ і ПК з ПДВ має відбуватися в «міцній» зв’язці одне з одним. Для цього покупцю разом з постачальником було надано право реєструвати РК в ЄРПН, однак у своїх (особливих) випадках. А тепер уявіть, що продавець випадково (ненавмисно) порушив затверджений порядок дій і зареєстрував РК в ЄРПН замість покупця. Чи можливо таке? І які наслідки на нього чекають? Давайте з’ясуємо.
  • Комп’ютерні програми: відображаємо в обліку Сучасний світ важко уявити без комп’ютерів. Ця диво-техніка не вміє працювати без відповідного програмного забезпечення (ПЗ). Коли підприємство придбаває чергову комп’ютерну програму, у бухгалтера виникає питання: як її оприбутковувати та обліковувати? До того ж деяке ПЗ потребує постійного супроводу, витрати на який також потрібно показувати в обліку. Сьогодні ми розповімо про те, як правильно вести облік ПЗ.
  • Субсидія за оновленою процедурою: light-версія Час невблаганний. Тільки-но говорили про заплановані підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги — вони вже на порозі. Здається, ще позавчора з екранів телевізорів Уряд пообіцяв компенсувати тягар комуналки субсидіями, а оновлено-спрощений порядок запрацював з 01.05.15 р. Та що там — упевнені, ви дістали з поштової скриньки бланки заяв і декларацій для надання субсидії. А там… ціла купа запитань із заповнення. Проблеми виникають і, власне, при оформленні субсидії. Де шукати правду? У цій статті! У ній ми зібрали субсидіарні топ-запитання і відповіли на них разом з експертом із соціальних питань.
  • Відпустки стартують — бухгалтери не панікують! До літа залишилося зовсім мало часу, а отже, скоро до бухгалтерії масово понесуть накази про надання відпустки. І тоді почнеться «весела пора». Визначити розрахунковий період… Розрахувати середню зарплату… Нарахувати та виплатити відпускні… Одним словом, кому курорт, а кому повна голова турбот. Щоб цього не сталося, заздалегідь нагадаємо основні відпускні моменти. І тоді «гарячий» сезон мине без метушні та нервування.
  • Право власності, корпоративні відносини, земельні питання в судових рішеннях Закінчення судового розгляду в суді першої інстанції можна вважати ідеальним варіантом розвитку подій. Однак реальність є такою, що, незважаючи на всі гарантії досягнення істини та забезпечення прав учасників процесу, зберігається можливість судових помилок. Це диктує необхідність перегляду судових рішень — перевірки ухвал, постанов судів вищими судовими інстанціями. Одна з головних цілей такої перевірки — забезпечити однаковість розуміння та застосування закону всіма судами. У цій статті ми розглянемо правові позиції Верховного Суду України (ВСУ), викладені в листі Вищого господарського суду України (ВГСУ) від 20.04.15 р. № 01-06/631/15 за результатами перегляду судових рішень господарських судів.
  • «Впечаталася»: печатка в житті підприємства Ось уже півроку тому обов’язок мати печатку для юросіб перетворився на право. Однак цей атрибут так «впечатався» в життя підприємств, що просто взяти та відмовитися від нього не виходить. До того ж ще не вся нормативна база готова до такої відмови, та й з контрагентами можуть виникнути непорозуміння. Що ж робити та як бути? Вам допоможе наша стаття.
  • Чи утримувати військовий збір з валютних операцій: ДФСУ сказала: «Треба!» Чи підлягають обкладенню військовим збором доходи фізосіб від операцій з валютними цінностями?
  • Збитковий продаж сільгосппродукції: що з ПДВ Спецрежимний платник ПДВ продав залишки продукції минулорічного урожаю за ціною нижче собівартості. В яку декларацію (загальну чи спецрежимну) включати податкову накладну (ПН), виписану на перевищення собівартості проданої сільгосппродукції над ціною її реалізації?
  • Чи вказувати «порожні» РК у декларації з ПДВ та додатку Д1? У квітні підприємство склало розрахунок коригування до податкової накладної, яким виправлена помилка в адресі контрагента. Тобто ця помилка не вплинула на суму компенсації. Чи відображати такий розрахунок коригування у декларації з ПДВ та подавати додаток 1 (Д1) до неї?
  • Несвоєчасна виплата зарплати і ф. № 1ДФ На підприємстві заробітну плату за грудень 2014 року було виплачено в лютому 2015 року. Чи потрібно відображати її виплату і сплату ПДФО та ВЗ у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за 1 квартал 2015 року?
  • Новий святковий день та компенсація відпустки Працівника прийнято 10.10.12 р., звільняється він 24.04.15 р. Щорічна основна відпустка — 24 календарних дні. За перший і другий робочі роки відпустку було використано в повному обсязі. Як розрахувати дні щорічної відпустки, які підлягають компенсації при звільненні?
  • Щорічна відпустка зі святкового дня: чи допустимо За графіком змінності робоча зміна сторожа припадає на 01.05.15 р., тобто на святковий день. Працівник просить надати йому відпустку саме з 01.05.15 р. тривалістю 14 календарних днів. Адміністрація закладу не проти, та чи правильно це з точки зору трудового законодавства?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі