25.05.2015

Стягнення податкових боргів: електронний ПДВ-рахунок не чіпай!

Лист ДФСУ, Держказначейської служби України від 12.03.15 р. № 5780/5/99-99-23-05-16

З 01.02.15 р. хоча й у тестовому режимі, але вже почала діяти система електронного адміністрування ПДВ, у тому числі й електронні ПДВ-рахунки. Як працювати з цими рахунками, ви напевно вже прочитали в нашій статті «Час настав! або Як сплатити ПДВ через електронний рахунок» // «БТ», 2015, № 12, с. 19.

При цьому з абз. 4 п. 87.1 ПКУ випливає, що кошти на електронних ПДВ-рахунках можуть бути джерелом для погашення податкового боргу з ПДВ.

Держказначейство рапортує: трапляються випадки, коли державні виконавці направляють до цього відомства платіжні вимоги про стягнення всіх видів заборгованостей з електронних ПДВ-рахунків на підставі рішення суду та постанови про арешт грошових коштів на таких рахунках платників податків. Очевидно, дозвіл на такі дії держоргани побачили саме в згаданому п. 87.1 ПКУ, хоча там ідеться лише про борг за ПДВ.

При цьому Закон України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 р. № 606-XIV дозволяє державним виконавцям накладати арешт на кошти та інші цінності боржника, зокрема на кошти на рахунках і вкладах у банках, інших фінансових установах.

Листом, що коментується, ДФСУ і Держказначейство закликають не плутати поняття банківського рахунка та електронного ПДВ-рахунка — не заарештовувати кошти на таких рахунках і відкликати вже виписані платіжні доручення на стягнення коштів. Адже відсутність коштів на електронних ПДВ-рахунках не дозволить вчасно оплачувати зобов’язання з ПДВ.

Отже, шановані читачі, якщо ваш електронний ПДВ-рахунок «обчистили» за борги, не соромтеся оскаржити такі дії.