02.11.2015

Валютні обмеження: обов’язпродаж, кредити, експортний залік

Постанова Правління НБУ від 22.10.15 р. № 718 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 03 вересня 2015 року № 581»

Нацбанк вкотре підкоригував свої валютні обмеження.

Цього разу НБУ розширив перелік надходжень, яких не стосується вимога обов’язкового 75-відсоткового продажу. Тепер тут ще і надходження:

• за проектами, здійснюваними на підставі угод між Україною та Євросоюзом про участь України в міжнародних програмах Євросоюзу;

• у вигляді грантів від міжнародних фінорганізацій, членом яких є Україна, на користь юрособи-резидента, фінансування якої здійснюється за рахунок таких грантів і в органах управління якої бере участь Уряд України;

• які надійшли у вигляді грошового забезпечення (гарантійного внеску) участі нерезидента в аукціоні (торгах) з приватизації державного майна на рахунки організатора такого аукціону (торгів).

Як і раніше, заборонено «закривати» зобов’язання за експортними операціями шляхом заліку зустрічних вимог в інвалюті 1-ї групи Класифікатора інвалют/російських рублях, а також в інших інвалютах, якщо вимоги, що припиняються, за одним експортним договором перевищують еквівалент 500 тис. дол. США. Однак зробили виняток: експортний залік дозволили за операціями операторів телекомунікацій з оплати міжнародних телекомунікаційних послуг (міжнародного роумінгу та пропуску міжнародного трафіка).

Також, як і раніше, діє заборона на дострокове погашення валютних кредитів за договорами з нерезидентами і винятки з цього правила. Зокрема, дозволено погашати валютні кредити за рахунок іншого кредиту від нерезидента з пізнішим строком погашення. Тут же додали ще одну умову: ці кошти (враховуючи кошти у гривнях, отримані від обов’язкового продажу надходжень в інвалюті) не повинні використовуватися позичальником на будь-які інші цілі, крім дострокового погашення першого кредиту та купівлі інвалюти за гривні із зазначеною метою (для погашення кредиту).

При цьому Нацбанк висунув цікаву вимогу: резиденту-позичальнику дозволено купувати інвалюту для дострокового погашення першого кредиту в межах фактичної суми обов’язкового продажу коштів в інвалюті, які резидент-позичальник отримав за новим договором. Таким чином, використати на купівлю інвалюти для дострокового погашення першого кредиту можна тільки 75 % отриманої інвалюти за другим кредитом, які фактично надійдуть у гривні. Не переймайтеся! Використати для погашення першого кредиту можна всі 100 % надходжень від другого кредиту, тільки з 75-відсотковою частиною доведеться поморочитися і наново придбати валюту за гривні, а «валютні» 25 % можна відразу направити на погашення першого кредиту.

Також достроково погашати дозволили кредити від нерезидента на користь міжнародних фінорганізацій, членом яких є Україна, або міжнародних фінорганізацій, за договорами з якими Україна зобов’язалася забезпечувати правовий режим, який надається іншим міжнародним фінорганізаціям.

Ще одне чинне обмеження: банки видають готівку у гривні через каси та банкомати в сумі до 300 тис. грн. на добу на одного клієнта. Але тут з’явився дуже щедрий виняток — валютно-обмінні операції з фізособами.

НБУ забороняє (не реєструє) такі зміни:

• у договорах, за якими резиденти отримують кредити від нерезидентів, змінюється кредитор або боржник;

• кредитор-резидент передає нерезиденту право вимоги за кредитним договором з іншим резидентом.

Так от, до числа винятків додалися такі випадки:

• первісний кредитор змінюється у зв’язку з приєднанням до нового кредитора-правонаступника або ліквідацією кредитора (з боржниками така «фішка» існує давно);

• кредит видається резиденту-позичальнику за участі іноземного експортно-кредитного агентства.

При цьому потрібні будуть додаткові документи.

Постанова діє з 23.10.15 р.