№44

Бухгалтерський тиждень, листопад, 2015/№ 44 Інші номери журналу ›
  • Валютні обмеження: обов’язпродаж, кредити, експортний залік Постанова Правління НБУ від 22.10.15 р. № 718 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 03 вересня 2015 року № 581»
  • Соціальні допомоги у прикладах: Мінсоцполітики розписало свою позицію Наказ Мінсоцполітики України від 21.10.15 р. № 1022 «Про затвердження прикладів обчислення середньої заробітної плати (доходу) за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування»
  • Бій «податковим ямам»! ДФСУ розробила новий порядок Наказ ДФСУ від 28.07.15 р. № 543 «Про забезпечення комплексного контролю податкових ризиків з ПДВ»
  • Нова форма авансового звіту: без глобальних змін Наказ Мінфіну України від 28.09.15 р. № 841 «Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, і Порядку його складання»
  • «Все профессии нужны...»: рівняння на новий Класифікатор Наказ Мінекономрозвитку України від 02.09.15 р. № 1084 «Про затвердження змін до національного класифікатора України ДК 003-2010»
  • Декларація з ЄП: коли ж звітувати за новими формами? Лист ДФСУ від 15.10.15 р. № 9605/0/99-99-05-03-01-14
  • До нас їде… практикант: оподаткування зарплати Лист ДФСУ від 13.10.15 р. № 21700/6/99-99-17-03-03-15
  • Інвентаризація: виключили «дорогоцінну» норму Мінфін виключив з Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань* посилання на Інструкцію про порядок отримання, використання, обліку та зберігання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, затверджену наказом Мінфіну від 06.04.98 р. № 84.
  • Місцеві бюджети Донбасу Законодавці винайшли спосіб використання коштів місцевих бюджетів окупованих населених пунктів Донбасу.
  • Доходи для субсидії розраховуємо без Методики З Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги** виключили субсидію на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг як вид соціальної допомоги.
  • Міжбанк: нові правила роботи Тепер Система підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України з понеділка по п’ятницю працює з 9:00 до 17:00. При цьому уповноважені банки можуть подати заявки для участі в Системі для купівлі-продажу безготівкової інвалюти в робочі дні: з понеділка по четвер — до 15:00, у п’ятницю та передсвяткові дні — до 14:00.
  • ДФСУ роз’яснює
  • Каленар тижня
  • ПДВ-декларація за III квартал: враховуємо липневі новації Початок III кварталу для платників ПДВ став досить бурхливим. Тут було і обнулення РЛ, і новий порядок відображення «старих» від’ємних залишків, і введення нових строків реєстрації ПН/РК в ЄРПН, і багато іншого. «Місячні» платники ПДВ першими стикнулися з безліччю запитань при відображенні цих нововведень у ПДВ-звітності. Тепер настав час пройти через це випробування «квартальникам». Наша стаття допоможе заповнити квартальну ПДВ-звітність без помилок.
  • Звіт про пільги: визначаємо розмір пільгового ПДВ З 01.07.15 р. почали діяти нові правила відображення податкового кредиту щодо товарів/послуг, які використовуються у звільнених операціях. Враховуючи це, у ПДВ-пільговиків виникає закономірне запитання: як розрахувати розмір пільги для заповнення Звіту про пільги? Адже звичним алгоритмом розрахунку скористатись не вийде. Про це читайте далі.
  • Зберігаємо тепло: утеплюємо фасад і ставимо лічильники Холоди нестримно наближаються, тому час замислитися над тим, як зберегти тепло у будинках. Особливо гостро стоїть проблема в розрізі економії коштів на опалення приміщень. Популярним нині стало утеплення фасадів будівель. При цьому економії можна досягти, якщо одночасно встановити лічильники тепла. Сьогодні ми розповімо про те, як правильно оформляти та обліковувати ці заходи.
  • Основний засіб не відпрацював 1 року: що робити Приводом для написання цієї статті стала проблемна ситуація читача, яка, на нашу думку, зацікавить багатьох. Підприємство має об’єкт ОЗ (прес-форму), який спочатку планували використовувати 2 роки. Але фактично його експлуатували тільки 5 місяців і надалі у зв’язку з бізнес-планами, що змінилися, використовувати більше не планують. Що робити в такій ситуації: продовжувати амортизувати ОЗ чи ліквідувати його? Давайте розбиратися.
  • Витратники для оргтехніки, електролампочки, батареї: обліковуємо легко і просто Сьогодні важко уявити підприємство, яке не використовувало б у своїй діяльності оргтехніку. Копіювальний апарат, принтер, ламінатор, шредер — це далеко не повний перелік стандартних атрибутів сучасного офісу. Але щоб це обладнання працювало надійно і безперебійно, для нього періодично потрібно придбавати витратні матеріали. Ніяк не обійтися підприємству і без освітлювальних приладів, а отже, і без купівлі змінних лампочок. Цікаво, як відобразити в обліку витрачені на це суми? Тут усе легко та просто. Зараз ви самі в цьому переконаєтеся.
  • Не сплатив податок — ПЕНЯй на себе Завдання кожного платника податків — своєчасно виконувати свої обов’язки та сплачувати до казни держави належні податки та збори. Прострочення у сплаті податків і зборів загрожує фінансовим покаранням, зокрема нарахуванням пені. Про те, в яких випадках та як слід нараховувати пеню, ми розповімо в цій статті.
  • Якщо потрібно доповнити таблицю 5 звіту з ЄСВ забутими відомостями Сформували звіт з ЄСВ, подали своєчасно, а потім, як грім серед ясного неба: «А про Василя ми ж забули вказати в таблиці 5!». Що робити? Куди бігти? Як доповнити таблицю 5 Звіту за формою № Д4 забутими відомостями? Та легко! Зараз усе розповімо.
  • Що нашептали податківці, або Відповіді на актуальні запитання ФОПів Нещодавно фіскали провели «гарячу» телефонну лінію на тему «Підприємницька діяльність» (http://sfs.gov.ua/garyacha-liniya/220913.html). Під час неї контролери відповіли на низку актуальних запитань, які зараз турбують ФОПів — платників єдиного податку. Коротко пробіжимося по цих запитаннях.
  • Мінусуємо доходи у ф. № 1ДФ: податківці не проти Наша працівниця пішла в щорічну відпустку 15.06.15 р. на 24 календарні дні (відпускні нараховано та виплачено перед виходом у відпустку). У липні вона принесла лікарняний лист у зв’язку з вагітністю та пологами, відкритий 29.06.15 р. Як в такій ситуації діяти з Податковим розрахунком за ф. № 1ДФ?
  • Оплата товару третьою особою: на кого виписувати податкову накладну Підприємство надало послугу організації — неплатнику ПДВ. Оплату ж здійснила інша особа, яка є платником ПДВ. На кого потрібно виписувати податкову накладну (ПН) у разі такої заміни контрагента?
  • ПДВ-новинки
  • Працівник помер, перебуваючи на лікарняному: нюанси останнього розрахунку Працівник помер, коли перебував на лікарняному. Які нюанси потрібно врахувати роботодавцю при проведенні останнього розрахунку? Хто має право отримати належні суми?
  • Прийняття на роботу в місяці законодавчого підвищення «мінімалки»: враховуємо нюанси індексації У вересні 2015 року законодавчо збільшили розмір мінімальної заробітної плати. У цьому самому місяці збільшені посадові оклади всіх працівників підприємства. Чи буде цей місяць базовим для працівників, прийнятих на роботу (не за переведенням) у вересні 2015 року? Що робити підприємствам, де оклади «підтягнули» до нового розміру мінзарплати тільки тим, у кого вони виявилися менше нової «мінімалки»? А якщо госпрозрахункове підприємство у вересні 2015 року не підвищує оклади? Що робити з «новачками» в такому місяці?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі