02.11.2015

До нас їде… практикант: оподаткування зарплати

Лист ДФСУ від 13.10.15 р. № 21700/6/99-99-17-03-03-15

Учні професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ) проходять бойове хрещення — виробничу практику. При цьому допускаються два варіанти виплати учням доходу за виконану ними роботу:

1) підприємство — база практики повністю перераховує ПТНЗ кошти як плату за виконану учнями, слухачами роботу або виплачує їх практиканту. ПТНЗ може залишити собі 50 % від отриманої суми для здійснення своєї статутної діяльності, зміцнення навчально-матеріальної бази, на соціальний захист учнів, проведення культурно-масової та фізкультурно-спортивної роботи (п. 17 Порядку № 992*, п. 3.10 Положення № 419**);

* Порядок надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 07.06.99 р. № 992.

** Положення про організацію навчально-виробничого процесу у професійно-технічних навчальних закладах, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 30.05.06 р. № 419.

2) підприємство перераховує ПТНЗ 50 % грошових коштів, зароблених учнями ПТНЗ за період виробничої практики, а решту 50 % виплачує безпосередньо таким учням (п. 18 Порядку № 992, ч. 9 ст. 50 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР).

Запитання: чи будуть такі виплати обкладатися ПДФО та ЄСВ? У листі, що коментується, податківці порушили ЄСВ-питання. На їх думку, зарплата практиканта є базою нарахування та утримання ЄСВ. При цьому підприємство обкладає ЄСВ усю суму нарахованої зарплати (незалежно від того, який варіант виплати обрано, див. вище). І той факт, що з практикантом не укладається трудовий договір, фіскалів не зупиняє: підстави — договір про навчально-виробничу практику та наказ про розподіл практикантів за робочими місцями. Крім того, у консультації з категорії 301.03 ЗІР ДФСУ податківці зауважили: в переліку виплат, що не обкладаються ЄСВ***, зарплата практикантів не значиться, а отже, обкладається ЄСВ за загальними правилами.

*** Затверджений постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170.

Є й хороші новини! Контролери дозволили:

• не подавати на практикантів повідомлення про прийняття на роботу;

• не дотягувати базу для нарахування ЄСВ до розміру мінзарплати, навіть якщо заробіток практиканта менше цієї суми.

Крім того, наявність практикантів не є перешкодою для застосування понижуючого коефіцієнта підприємством. Практикантів та їх доходи не враховують при розрахунку цього коефіцієнта.

Стосовно ПДФО фіскали виклали свою думку в консультації з категорії 103.02 ЗІР ДФСУ. Тут вони описали варіант оплати праці практиканта через ПТНЗ. Висновок у тому самому ключі: підприємство як податковий агент зобов’язане утримати із зарплати практиканта ПДФО (за ставкою 15/20 %) і перерахувати його до бюджету. Аналогічно доведеться утримати й ВЗ.

Безумовно, з такою позицією фіскалів можна посперечатися, адже прямих трудових відносин з практикантом не виникає. Однак цей варіант для «сміливих», готових відстоювати свою точку зору в суді.

Інша ситуація з практикантами з ВНЗ. Студенти-практиканти здебільшого ніякої роботи на базі практики не виконують, а продовжують навчальний процес згідно з програмою практики. Тому жодних виплат їм не нараховують, відповідно й запитання щодо ПДФО, ЄСВ і ВЗ не виникають.

Водночас студента на час практики можуть прийняти на вакантну посаду, робота на якій відповідає вимогам програми практики студентів за умови, що не менше 50 % часу буде відведено на підготовку за програмою практики (п. 3.7 Положення № 93****). У цьому випадку із зарплати необхідно утримувати ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

**** Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затверджене наказом Міносвіти України від 08.04.93 р. № 93.