23.11.2015

Реєстраційні картки: зустрічайте оновлені форми

Наказ Мін’юсту України від 02.11.15 р. № 2140/5 «Про затвердження форм реєстраційних карток»

Мін’юст невпинно оновлює форми реєстраційних карток. Цього разу він дотримувався виразу «оптом дешевше» і перезатвердив усі форми. Заодно кількість карток скоротилася — їх стало 15 замість 16 за рахунок злиття в одну форму регкартки на проведення держреєстрації припинення юрособи в результаті ліквідації, злиття, приєднання, поділу, перетворення. При цьому, щоб особливо не збивати звичну нумерацію, Мін’юст підняв картку про включення даних про юридичну особу за формою № 16 до форми № 9.

В усіх формах (під назвою картки) дописали дуже корисну норму: «Заповнюється машинописом або від руки друкованими літерами». У деяких формах ця норма містить продовження про те, що картка «друкується з одного або двох боків аркуша», а також «у разі відсутності відомостей відповідні сторінки реєстраційної картки не заповнюються та не подаються».

У зв’язку з цим у багатьох картках (крім № 6, 8, 10, 12 — 15) на першій сторінці потрібно вказати, скільки всього сторінок подається.

Картки на держреєстрацію юросіб і ФОП за формами № 1, 2 і 10 тепер містять додаткові поля, де вказується, що разом із регкарткою подається заява про обрання спрощеної системи оподаткування та/або заява про добровільну реєстрацію платником ПДВ. Крім цього, у формі № 2 з’явилося поле, в якому потрібно зазначити, як саме створюється підприємство: шляхом злиття, поділу, виділу або перетворення.

Також тепер на першій сторінці форм, які заповнює юрособа або ФОП, потрібно вказати спосіб отримання виписки з ЄДР (особисто або відправити поштою) і повідомлення про розгляд документів (смс-повідомленням або на електронну пошту).

Не забули й про бенефіціарів. Так, у картках на держреєстрацію юрособи потрібно вказати, є засновник бенефіціаром такої юрособи чи ні. Також підкоригували саму сторінку «бенефіціара» у формі № 4. Якщо учасник (засновник) є юрособою і бенефіціара така юрособа не має, потрібно не просто поставити «галочку», а вказати ідентифікаційний код і повне найменування такого засновника.

Це ще не всі поправки. У тих картках, де потрібно вказувати види економічної діяльності (форми № 1 — 5, 9 і 15), більше не вказуємо назву видів діяльності. Достатньо тільки кодів за КВЕД.

У деяких картках (форми № 3 — 6 і 9) потрібно зазначити, хто саме її підписує: керівник, особа, яка має право вчиняти юридичні дії від імені юрособи без довіреності; уповноважена особа (за довіреністю). Якщо автограф ставить уповноважена особа, то її підпис нижче посвідчує «здатна» на це особа (директор або інша особа, яка має такі повноваження).

Картка за формою № 7 об’єднала «під своїм крилом» дві окремі картки, що існували раніше, які подаються під час держреєстрації припинення юрособи (саме про неї ми говорили на самому початку). Її тепер подають не лише в разі простої ліквідації, а й у ситуації припинення юрособи шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення. Тут також потрібно зазначити, хто підписує картку: голова ліквідаційної комісії (комісії з припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення) або уповноважена особа (за довіреністю).

Особу, яке підписує картку, потрібно вказати і в картках за формами № 10, 11, 12, 15. Тут потрібно вибрати серед фізичної особи, яка має намір стати підприємцем, і уповноваженої особи, яка діє за довіреністю такої майбутньої ФОП.

На замітку: юрособи щороку подають регкартку за формою № 6 для того, щоб підтвердити відомості про себе. Як це зробити та що загрожує, якщо пропустити строк, ви можете довідатися у статті на с. 33 номера.

Наказ діє з дня, наступного за днем опублікування.