№47

Бухгалтерський тиждень, листопад, 2015/№ 47 Інші номери журналу ›
  • Реєстраційні картки: зустрічайте оновлені форми Наказ Мін’юсту України від 02.11.15 р. № 2140/5 «Про затвердження форм реєстраційних карток»
  • «Святкові» перенесення на 2016 рік: КМУ рекомендує Розпорядження КМУ від 11.11.15 р. № 1155-р
  • Основні засоби «виросли»: «старі» активи доамортизовуємо по-старому Лист ДФСУ від 10.11.15 р. № 23971/6/99-99-19-02-02-15
  • Розрахунок коригування у ПДВ-декларації: орієнтир — дата складання Лист ДФСУ від 27.10.15 р. № 22541/6/99-99-19-03-02-15
  • Імпортний ПДВ: правило «365 днів» не працює Лист ДФСУ від 28.10.15 р. № 22718/6/99-99-19-03-02-15
  • Трансфертне ціноутворення: резиденти, критерії, звіт… Лист МГУ ДФС — Центрального офісу з обслуговування великих платників від 12.11.15 р. № 25274/10/28-10-06-11
  • Податкові консультації: 1 вересня — переломний момент Лист ДФСУ від 06.11.15 р. № 23771/6/99-99-10-03-02-15
  • Працевлаштування переселенців: «біля мікрофону» Мінсоцполітики Лист Мінсоцполітики України від 24.07.15 р. № 233/021/1/106-15
  • «Лікарський» ПДВ & звільнені медвироби
  • Особливий період ще триває
  • Була ДАІ, стала поліція та сервісні центри МВС Кабмін уніс поправки до нормативно-правових актів, якими затверджений порядок видачі водійських посвідчень, взяття (зняття) на облік транспортних засобів, а також правила оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами. Працівників міліції замінили на працівників поліції, Державтоінспекцію — на Національну поліцію, управління (відділи) Державтоінспекції — на сервісні центри МВС.
  • Нові правила проставляння апостилю Правила проставляння апостилю «підігнали» під ро- боту через Єдиний реєстр апостилів.
  • Інвентаризація мобілізованого транспорту Зараз у розпалі передноворічна інвентаризація. Якщо транс портний засіб підприємства мобілізували як правильно відобразити його під час інвентаризації?
  • ДФСУ роз’яснює
  • КАЛЕНДАР тижня
  • Негосподарські витрати: чи доречна надмірна скромність? Бухгалтери зі стажем, що пережили не одну перевірку, побоюються показувати в податковому обліку негосподарські витрати. Це нагадує ситуацію, коли всі знають, що світлофор зламаний, але все одно бояться проїхати на червоне світло. Винайдено вже й деякі способи виключення негосподарських витрат з розрахунку податкового прибутку. Пропонуємо розібратися разом, чи варто займатися такими «викрутасами».
  • Несвоєчасна реєстрація податкових накладних: грошей потрібно вдвічі більше! Платники ПДВ уже усвідомили, що за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних в ЄРПН вони можуть поплатитися штрафом. Але якщо таке запізнення пов’язане з відсутністю коштів для поповнення електронного ПДВ-рахунка, то може виникнути ще один неприємний сюрприз. Через показник «суперформули» ΣПеревищ реєстраційний ліміт все одно буде зменшено. Тому коли ви наважитеся зареєструвати прострочену накладну, то може виявитися, що вам доведеться витратити значно більше коштів, ніж сума, якої не вистачало раніше. Коли виникає така ситуація і як її розв’язати, читайте далі.
  • Виправляємо ПДВ-декларацію: «долютневі» помилки Черговий (але, мабуть, не останній) виток податкових змін щодо ПДВ- звітності припав на 01.07.15 р. З’явилися свої нові нюанси, характерні тільки для цього періоду. І знову ж таки податківцям довелося розбиратися «по ходу п’єси» — уточнювати все за допомогою листів і роз’яснень, втискувати нові правила до старої форми ПДВ-декларації, яка просто не встигає за ПДВ-змінами. Як тепер зістикувати всі «родзинки» кожного періоду 2015 року для того, щоб виправити допущені помилки у ПДВ-звітності, контролери, на жаль, не роз’яснюють. Тому сьогодні ми розглянемо всі нюанси виправлення помилок у ПДВ-звітності. А почнемо з «долютневого» періоду.
  • Обмін подібними товарами: відображаємо бартер в обліку За умов дефіциту обігових коштів суб’єкти господарювання все частіше вдаються до бартерного обміну товарами. Облік цих операцій має свої нюанси. В особливому порядку ведуть облік за ситуації, коли проводять обмін подібними товарами, що на практиці зустрічається, щоправда, в поодиноких випадках. У статті ми розповімо про те, які товари можна вважати подібними та як відобразити операції з обміну такими товарами в обліку.
  • По службовому телефону теревеню — роботодавцю лізу у кишеню Приводом для написання цієї статті стало таке запитання читача. Адміністрація підприємства встановила факт неслужбового використання мобільного телефону конкретним працівником. Чи зобов’язане підприємство стягувати з нього вартість розмов? Які податкові наслідки особистих розмов?
  • Підтверджуємо відомості про юрособу: подаємо форму № 6 держреєстратору Щороку 31 грудня Женя Лукашин з друзями відвідує лазню (х/ф «Іронія долі, або З легкою парою»). Юрособи також мають свою щорічну традицію. Щоправда, вона не прив’язана до новорічної ночі, однак є не менш важливою. Підприємства зобов’язані щороку підтверджувати відомості про себе, направляючи держреєстратору реєстраційну картку за формою № 6. Сьогодні поговоримо про те, як це зробити та що загрожує, якщо пропустити момент.
  • Увага! Середню зарплату мобілізованих компенсують навіть за 2014 рік Згадаємо, як це було. 2014 рік пішов у минуле. І чим далі він від нас віддалявся, тим більше ми не вірили в те, що збережену роботодавцями за місяці 2014 року середню зарплату мобілізованим «солдатам підприємства» компенсують з бюджету. Дедалі більше… Законотворці зобов’язують роботодавців зберігати середній заробіток не лише мобілізованим працівникам, а й призовникам-строковикам, а також тим, хто вирішив служити за контрактом. Але компенсацію згідно з Порядком № 105 отримує тільки роботодавець мобілізованих працівників і тільки за період не більше одного року з дати мобілізації. І ось сталося диво…
  • Гуляти так гуляти… увесь новорічно-різдвяний тиждень! Новий рік, Різдво, гуляння від світання і до смеркання… Ну про яку роботу в новорічно- різдвяний тиждень може йтися?! Та тут впору спеціальні дні відпочинку від свят виділяти! Щоб відпочити від олів’є, мандаринів і нескінченних спроб навести лад у домі перед і після відвідування гостей. Підтримати працівників у їх прагненні відпочити готові багато роботодавців. Про те, як організувати відпочинок у новорічно-різдвяний тиждень, і не тільки читайте далі.
  • Покупець в середині місяця стає платником ПДВ — як скласти зведену ПН Підприємство з початку листопада продає щодня продукцію одному і тому ж покупцю. При цьому з 11 листопада покупцю за рішенням суду було відновлено реєстрацію платника ПДВ. Як у такому випадку складати зведену податкову накладну за цей місяць? (м. Харків)
  • Ввозимо ОЗ для негосподарської діяльності Підприємство імпортує основні засоби (ОЗ), які планує використати в операціях, не пов’язаних з госпдіяльністю. Як таку операцію відобразити в ПДВ-декларації? (м. Харків)
  • Що робити з помилковою податковою накладною? Договір оренди закінчився 30 вересня. З 1 жовтня почав діяти новий. У першому договорі орендодавець — підприємство А (платник ПДВ), а в другому − підприємство Б (неплатник ПДВ). У листопаді підприємство отримало податкову накладну (ПН), складену підприємством А у жовтні, яка зареєстрована в ЄРПН. Що робити з такою ПН? (м. Харків)
  • Імпортний збір, ПДФО та транспортний податок
  • Підприємець втратив Книгу обліку доходів Підприємець- загальносистемник втратив Книгу обліку доходів і витрат. Чим це загрожує? Чи можна вести її в електронному вигляді, щоб не мати проблем з паперовою формою? (м. Харків)
  • Орендна плата фізособі: нараховуємо частинами, сплачуємо оптом Наше підприємство в жовтні 2015 року уклало договір і взяло в оренду легковий автомобіль у фізичної особи (непрацівника підприємства). Відповідно до договору сторони щомісяця складають і підписують акт наданих послуг. Водночас орендна плата виплачуватиметься одним платежем за два квартали в останньому місяці другого кварталу. Перший платіж пройде у березні 2016 року (за 4 квартал 2015 року і 1 квартал 2016 року). Розмір орендної плати становить 3000 грн. на місяць. Який у цьому випадку порядок сплати ПДФО та військового збору? Як відображати орендну плату у формі № 1ДФ? (м. Чугуїв)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі