23.11.2015

Ввозимо ОЗ для негосподарської діяльності

Підприємство імпортує основні засоби (ОЗ), які планує використати в операціях, не пов’язаних з госпдіяльністю. Як таку операцію відобразити в ПДВ-декларації? (м. Харків)

З 01.07.15 р. діє непорушне правило — суми «вхідного» ПДВ за усіма купівлями незалежно від їх призначення включаються до складу податкового кредиту (ПК). Звичайно, за наявності правильно заповненої податкової накладної (ПН), зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), митної декларації (МД) або документів — «замінників» ПН ( п. 198.6 ПКУ).

Тому, незважаючи на те, що імпортовані ОЗ використовуватимуться в негоспдіяльності, суми ПДВ, сплачені на митниці, ви зобов’язані включити до ПК у повному обсязі на підставі МД ( п. 198.1 ПКУ).

Отже, ця сума потрапить до ряд. 12.1 ПДВ-декларації (раніше — до 01.07.15 р. — для цього використовувався ряд. 14.1), а саме:

• до ряд. 12.1.1 — якщо ввезені на територію України ОЗ оподатковуються за ставкою 20 %;

• до ряд. 12.1.2 — оподатковуються за ставкою 7 %.

Рухаємося далі. Оскільки, придбаваючи ОЗ, ви вже достеменно знаєте, що вони використовуватимуться в негоспдіяльності, то на дату придбання таких ОЗ вам доведеться нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ). Цього вимагає п. 198.5 ПКУ.

При цьому не забудьте не пізніше останнього дня звітного періоду скласти зведену ПН і зареєструвати її в ЄРПН. У такій ПН обов’язково вкажіть тип причини «13».

Далі «компенсуючі» ПЗ залишиться тільки відобразити у ПДВ-декларації — в ряд. 1, а точніше:

• у ряд. 1.1, якщо ви нарахували ПЗ за імпортними ОЗ за ставкою 20 %;

• у ряд. 1.2 — якщо нарахували ПЗ за ставкою 7 %.

Крім того, такий порядок дій урівноважить і розмір вашого реєстраційного ліміту (РЛ), оскільки:

• суми ПДВ, сплачені вами на митниці, його спочатку збільшать (у складі показника ΣМитн);

• а нараховані згодом ПЗ його зменшать (у складі показника ΣНаклВид).